Ријека Бојана / - M.K.
13/06/2022 u 12:57 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Одлуку о акустичним зонама на Ади Бојани слабо ко поштује: Умјесто тихе зоне, даноноћне журке

Настављен је негативан тренд одржавања даноноћних журки коjе у великоj мjери ремете одмор, тако да од очекивања да се овом викенд насељу врати имиџ тихог рибарског мjеста за сада нема ништа

Упркос томе што је у јуну 2020. године Скупштина Општине Улцињ дониjела Одлуку о Акустичким зонама по коjоj jе Ада Боjана сврстана у категориjу "Тихе Зоне у Природи", на том простору се ни двије године касније не може се рећи да се вратио мир. Напротив, настављен је негативан тренд одржавања даноноћних журки коjе у великоj мjери ремете одмор, тако да од очекивања да се овом викенд насељу врати имиџ тихог рибарског мjеста, за сада нема ништа.

Почетком туристичке сезоне све је више притужби на буку, а једнако се жале и мјештани и гости. Неког правила нема, бука је од ујутру до  касно у ноћ, скоро сваки дан,  а посебно викендима и државим празницима.

Томе и данас свједоче бројни посјетиоци. Очигледно је да је до сада заказала локална власт, која није успјела да имплементира одлуку и сроводе казнене одредбе, но  ништа мање нису одговорни ни поједини власници кућица који издају своје објекте особама  које праве проблеме и не поштују одредбе.

Подсјетимо, одлуком је прецизирано да је наjвиши гранични ниво буке на Ади Боjани у децибелима Дб(А) 35-35-30, што jе у преводу jачина звука коjу производи говор или цвркут птица. То значи да кажњиво пуштати jаку музику у било коjе доба дана, а за непостованjе одлуке казнене одредбе примjерене су новчаним казнама до 10.000 еура. До сада Комунална полиција није у стању да ријеши проблем због, како кажу, недовољно људства, а изостала је и прописана казнена политика према свима који крше одлуку.

На обалама Боjане тренутно има око 600 легално изграђених обjеката. Програмом привремених обjеката у зони Морског добра за општину Улцињ за период 2019 - 2023, били су планирани обjекти из тзв. црвене и наранџасте зоне каталога.Ресорно министарство jе програмом планирало укупно 520 обjеката, од чега 312 на десноj, а 208 на лиjевоj обали.Евиденциjом рибарских кућица и викендица из 2000. године, укупан броj обjеката на обалама Боjане jе био 234, 175 на десноj обали и 59 на лиjевој.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:07