Град уништио засаде у Жупи / -приватна архива
21/06/2022 u 06:21 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одштету од елементарних непогода тражи више од 170 никшићких домаћинстава

Мања домаћинства остала су без засада, а највјероватније остаће и без помоћи јер већина није осигурала своја газдинства, што је кључни услов да се штета надокнади, па је Савјет МЗ Жупа од локалне управе затражио да та домаћинства ослободи плаћања пореза на непокретности

Јако невријеме праћено градом, које је недавно у два наврата захватило дио никшићке општине, направило је велике штете бројним домаћинствима. Комији за процјену штете од елементарних непогода достављено је више од 170 захтјева, од чега се 149 односи на воћњаке и засаде, а остатак је везан за објекте. Најгоре је прошао рејон Жупе никшићке гдје готово да нема села а да нису уништени усјеви и воћњаци. Комисија је обишла терен и евидентирала затечено стање, а њихови извјештаји прослеђују се републичкој Комисији која треба да их разматра и, евентуално, надокнади штету. Предсједник Савјета Мјесне заједнице Жупа никшићка Драгољуб Радуловић за "Дан" наглашава да је тешко да ће тамошња домаћинства бити на тај начин потпомогнута јер већина није осигурала своја газдинства, што је кључни услов да се штета надоканди.

image

Драгољуб Радуловић

-Ж.Ш.

– У Жупи су највише била погођена села Ливеровићи, Заград, Облатно, Бастаје и Југовићи. У последњих неколико година учестала је појава невремена, а прошле године иста та села су највише била погођена и без обзира што су људи подносили захтјеве комисији, кључни разлог што не дође до те надокнаде је управо осигурање газдинстава, која су у Жупи уситњена па људи томе не прибјегавају, истакао је Радуловић.

image

Страдали и воћњаци

-Приватна архива

Свјесни те чињенице у Савјету МЗ су одлучили да се обрате Општини Никшић како би се изнашла могућност да се помогне жупским домаћинима. Радуловић каже да су тражили да се за ову годину домаћинства која су претпјела штету ослободе плаћања пореза на непокретности.

– Мала је вјероватноћа да ће иједно домаћинство добити ишта од те надокнаде, али видјећемо. Кроз ослобађање од пореза на имовину бар у једном дијелу би били потпомогнути, казао је Радуловић.

Даниловграђанин расад нудио бесплатно

Драгољуб Радуловић каже да је једна од могућих мјера помоћи била и да Општина домаћинима помогне обезбјеђењем нових сјемена. Међутим, за то је било касно јер, како Радуловић појашњава, у овом периоду године касно је за нову сјетву већине пољопривредних култура. Радуловић истиче да је помоћ домаћинствима понудио и пољопривредник из Даниловграда Божидар Брајовић.

– Има свој расадник и понудио је свим домаћинима из Жупе који су претпјели штету бесплатан расад који је у том тренутку имао. Његов гест је заиста коректан и добронамјеран и захвалио сам му. У разговору ми је казао да су му долазили поједини Жупљани, али да нису жељели расад бесплатно већ су инсистирали да плате – каже Радуловић.

Дарија Вукотић из општинске Комисије за процјену штета на пољопривредним засадима за "Дан" је казала да су из жупских села добили 85 захтјева, од чега највише из Ливеровића, односно 47. Град је напрвио велику штету и у Драговољићима одакле су добили 46 захтјева, а из Лукова 17. Миливоје Милашиновић у Комисији је задужен за штете на објектима којих су, како нам је рекао, ове године биле 22. Од вјетра су оштећена три објекта, од пожара четири, а од недавног земљотреса 15. Милашиновић истиче да су то углавном старији објекти у којима у тренутку земљотреса нико није живио.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:08