HERCEG NOVI / FOTO: ŽANA BOJANIć
20/07/2024 u 10:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ogledalo Herceg Novog: Čistoća plaža, ulica, trgova, šetališta…

Ne treba čekati rezultate ankete Turističke organizacije Herceg Novi sa ocjenama turista o čistoći, jer svaki gost i stanovnik može prosuditi kakva nam je ove sezone čistoća kupališta, ulica, šetališta, parkova, toaleta...

Što god da se nađe od otpada na ovim površinama „ide na dušu“ hercegovnog preduzeća „Čistoća“, odnosno samog grada. Mada, nepoštovanje odredbi novog Zakona o odlaganju otpada može se i te kako pripisati nemarnim restoraterima, trgovcima, vlasnicima raznih radnji i privremenih objekata, zakupcima plaža, piše Novski portal.

Sve do samih građana i turista koji zanemaruju vrijeme iznošenja smeća od 21 h do 6 ujutru, bacaju limenke, pikavce, kese, ostatke hrane na sve strane.

I da je duplo više radnika „Čistoće“, sredstava i vozila za odvoz otpada ne bi bilo lako svakodnevno pokupiti preko 120 tona raznog smeća.

To preduzeće, pored ostalog, po ugovoru sa JP Morsko dobro, brine o čistoći nezakupljenih plaža. Na području od Njivica do Kamenara su 23 nezakupljena kupališta, a ukupno ih je 120 duž cijele rivijere.

Kako kažu u Morskom dobru, još imaju problem sa Lalovinom oko preuzimanja plaže sa zakupcem, pa su se dogovorili sa „Čistoćom“ da oni sakupljaju otpad. Problem je i kupalište hotela Plaža koje je nezakupljeno, a radnici „Čistoće“ takođe nastoje da ga održavaju. U nekim slučajevima i zakupci plaža odbijaju da čiste kompletnu zakupljenu površinu, pa opet radnici „Čistoće“ „spasavaju obraz“ grada.

To je slučaj sa kupalištem na Toploj, mada su ove sezone svi zakupci kasnili sa uređenjem kupališta zbog kasno odobrenih aneksa ugovora, te traženih bankarskih garancija.

Kod mnogih betonskih plaža primjetna je kod stepenica za ulazak i izlazak iz mora i zelena klizava površina, koja može biti opasna. Zakupci je rijetko stružu i uklanjaju. Neki čekaju da radnici „Čistoće“ očiste i njihov prostor da bi onda stavili ležaljke, kaže nam PR Društva, Radmila Perović.

- Svake godine smo u istom problemu kada je riječ o plažama. Kuburimo i dalje sa nekim vlasniciima restorana i lokala duž cijele obale koji izbacuju smeće ispred objekata i to kada prođe naš kamion. Čine to u svako doba dana i noći umjesto da sa obale odnose otpad do kontejnera poslije 21 sat. Oni treba da iskorištena ulja sakupljaju u kantama u okviru svojih objekata preko noći, da bismo ih ujutru pokupili, a ne da ih iznose sa ostalim otpadom u plastične kese. Svi koji poslužuju hranu su u zakonskoj obavezi da ulja predaju posebno preuzimaču. Mi imamo licencu, ali ima i drugih firmi koje preuzimaju zagađena ulja. Inspekciji moraju svi da pokažu dokaz da su predali ulje. Prinuđeni smo da odvozimo čak 4 puta dnevno otpad, prva smjena je od 3 ujutru pa dežurna prije podne, popodnevna je u 15 i večernja od 20 časova. To je veoma iscrpljujuće za naše radnike, kao i sve koji čiste i peru ulice, trgove, šetališta, nezakupljene plaže… Peremo redovno grad, Škver, Šetalište Pet Danica, betonske nezakupljene plaže, novo šetalište u Igalu, dio od Portonovog do Bijele… gdje god stignemo, uglavnom, noću ili rano ujutru- priča Perović.

Vidi se trud hercegnovskih komunalaca, ali uvijek ispliva i nekultura i loše navike onih sa kojima živimo ili od kojih živimo. Kad sopstveno smeće gurate u tuđe dvorište, ili na javno dobro, zaslužujete debelu kaznu. Na žalost,  obično djelotvorne kazne nema za počionice, a kritike trpi „Čistoća“, odnosno grad Herceg Novi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:10