Sa radionice / - FOTO: OPšTINA BAR
31/05/2024 u 09:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Opština Bar: Dvodnevna radionica za interpretativne vodiče u Starom gradu Baru

U Starom gradu Baru realizuje se dvodnevna radionica pod nazivom “Interpretativni sadržaj revitalizovanih kulturnih staza Starog grada Bara – 4 kvaliteta interpretativnog pristupa“, koju vodi Dubravko Fijačko, koordinator Interpret Europe i licencirani trener za interpretativne vodiče, saopšteno je iz Opštine Bar.

Dio istorije Starog grada učesnicima radionice je predstavio Dejan Drašković, arheolog.

- Radionica je okupila partnere na projektu – predstavnike Opštine Bar i CHwB sa Kosova, vodiče, predstavnike JU Kulturnog centra, Turističke organizacije Bar, Stare čaršije, hotela Princess, Ave Tours i druge zainteresovane za unapređenje turističke ponude kroz vrijednosnu interpretacijuu. Radionica je imala za cilj da unaprijedi razvoj interpretativnih vještina, te promociju održivog turizma, a učesnici su učili osnove metodologije vrijednosne interpretacije i strategijama za njeno unapređenje - kaže se u saopštenju.

Iz Opštine Bar podsjećaju da je u okviru projekta CLOSER nakon prethodno završenih radova, raščišćen novi dio grada sa jasnom dispozicijom objekata i otkriveni su značajni arheološki nalazi: 13 objekata, jedna ulica, plato, stari kameni mlin, sablja, keramika, arhitekstonska kamena plastika, staklo i topovska đulad.

- Radionica se sprovodi u sklopu projekta C.L.O.S.E.R. koji teži revitalizaciji ekonomije kroz kulturno vođene prilike, koristeći modernu tehnologiju za očuvanje i promociju kulturne baštine. Projekat se sprovodi od 1.02.2023. do 31.01.2025. godine. Vodeći partner je CHWB, a partner Opština Bar. Ukupna vrijednost projekta je 400.000 eura od čega je 85 odsto sufinansirano od strane Evropske unije u okviru IPA CBC programa Crna Gora – Kosovo 2014 – 2020 - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 02:37