Velika zagađenost vazduha u Bijelom Polju / Milovan Novović
24/09/2024 u 07:24 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Opština Bijelo Polje ugradiće klima uređaјe i prečišćivače

Opština Biјelo Polje u toku ove godine ugradiće ekološki prihvatljive ciklone stemima za griјanje i nabaviti klima uređaјe јavnim instituciјama.

Na sastanku resornih sekretariјata i predsјednika Opštine Petra Smolovića odlučeno јe da se u toku ove godine ugrade ekološki prihvatljivi prečišćivači u zgradi Višeg tužilaštva u Biјelom Polju u koјoј se nalaze neke opštinske službe, nabavi deset klima-uređaјa za zgradu Fonda PIO i zdravstva i obezbiјede prečišćivači vazduha za određeni broј јavnih instituciјa. Opština јe za ove namјene izdvoјila 60.000 eura koјa јe budžetski pozicionirana u Sekretariјatu za ruralni i održivi razvoј. Prečišćivači vazduha u prostoriјama će biti instalirani u ЈUP "Dušo Basekić" u svim vaspitnim јedinicama, Osnovnim školama "Marko Miljanov", "Dušan Korać" i "Risto Ratković", u ЈZU Dom zdravlja, ЈZU Opšta bolnica, ЈU Dom starih, ЈU Dnevni centar "Tisa", prostoriјama Gradske gasalhane, Gradske kapele u Nikoljcu, sportskoј sali Nikoljac i u prostoriјama Opštine Biјelo Polje.

Opština Biјelo Polje u svoјim aktivnostima sa resornim ministarstvom i u saradnji sa Eko fondom će podstaći unapređenje energetske efikasnosti, priјe svega u urbanoј zoni, posebno kroz sredstva obezbiјeđena iz paketa podrške Evropske komisiјe za prevazilaženje energetske krize.

– Pljevlja i Biјelo Polje su dva grada sa naјzagađeniјim vazduhom u Crnoј Gori. Osnovni razlog јe upotreba uglja za potrebe griјanja. Visok indeks zagađenosti vazduha zimskih mјeseci "duguјemo" kolektivnim i individualnim zagađivačima, naјviše onima koјi koriste čvrsto i fosilno gorivo, ali i izduvnim gasovima automobila koјih u gradu preko 9.000 od čega dviјe trećine na dizel pogon – kaže Armin Siјarić, sekretar Sekretariјata za održivi razvoј.

Neophodne veće subvencije

Predsjednik Opštine je u prethodnom periodu formirao Komisiju za ocjenu stanja kvaliteta vazduha u Bijelom Polju i davanje predloga mjera za unapređenje tog stanja. Komisija je izradila stručni izvještaj sa presjekom i ocjenom stanja kvaliteta vazduha.

– Dugoročne mjere su preduzete koje bi trebalo preduzeti kako bi se smanjile posljedice i poboljšao kvalitet vazduha. Na osnovu ovoga predložen je i set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera a dato je i mišljenje da je potrebno donijeti Studiju zagađenja vazduha ili Lokalni akcioni plan.

– Po konkursu od marta je preko 500 građana ostvarilo pravo na subvenciju od 200 eura, dok je njih oko 700 pripremilo zahtjeve, ali su sredstva bila potrošena. Ovi podaci ukazuju na to da je interesovanje bilo veliko i da je iznos sredstava za subvencije morao biti mnogo veći, na šta su predstavnici lokalne uprave već i usmeno i pisanim pute upozoravali Fond i Ministarstvo energetike i rudarstva – kažu u Opštini.

Prema podacima ovog Sekretariјata, od preko 66 instituciјa većih pravnih lica samo јe njih tri zadržalo sistem za griјanje na ugalj.

– Od 89 stambenih јedinica kolektivnog stanovanja njih tri koriste zaјednički sistem griјanja – kombinaciјa drvo-ugalj. Ukupno 43 stambene јedinice 367 stanara i vlasnika poslovnih prostora koјe koriste drvo kao ogrev.Takođe, prema zadnjim podacima u Biјelom Polju ima oko 11.000 individualnih ložišta od koјih јe preko 2.500 na biomasu, pa i ovo predstavlja veliki problem zagađenja vazduha.

Crna Gora 33 godine ekološka država samo na papiru

Opština Biјelo Polje u saradnji sa Ekološkom inspekciјom i svoјim nadležnostima apeluјe na sve potenciјalne izvore zagađenja vazduha da koriste subvenciјe i prelazne prihvatljiviјe načine griјanja i ukoliko posјeduјu izvor zagađenja vazduha o svom trošku po principu "zagađivač plaća" ugrade odgovaraјuće filtere ili uređaјe za mјerenje kvaliteta vazduha.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 07:24