Sastanak mještana i predstavnika Opštine Nikšić / - FOTO: Ž.ŠAPURIć
26/08/2024 u 17:22 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Opština podnijela krivičnu prijavu ODT-u: Traže da se utvrdi ko je odložio opasni otpad u nikšićkim naseljima

Komunalna policija podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) od kojeg zahtijeva da utvrdi ko je i po čijem nalogu odložio veću količinu otpada na više lokacija u nikšićkim prigradskim naseljima Straševina i Kličevo.

To je glavna poruka današnjeg višesatnog sastanka predstavnika mještana naselja Straševina i Kličevo sa predsjednikom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem povodom nelegalnog deponovanja otpada kopanije MM System. Sastanku, osim predstavnika Opštine i mještana prisustvovali i predstavnici pojedinih državnih organa, Uprave za inspekcijske poslove, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva ekologije i NVO Ozon

Predstavnik mještana Milan Nikčević kaže da nijesu zadovoljni današnjim sastankom jer nijesu dobili odgovore na pojedina pitanja.

- Mi neprestalno postavljamo pitanje dali je otpad trebao da završi u Nikšić ili na nekoj drugoj lokaciji. Zajednički zaključak je da se u zakonskom roku otpad izveze iz Nikšića i vrati nazad u Brodogradilište Bijela ili na neku drugu lokaciju. Ako se to rešenje ne donese mi prelazimo u radikalizaciju protesta, svakodnevnog blokiranja magistralnog puta Nikšić – Podgorica kod tunela Budoš - rekao je Nikčević i dodao da će blokada biti višesatna, duža nego na ranijim protestima.

Ivan Stanišić iz Ministarstva ekologije Ivan je potvrdio je da je u pitanju grit koji je iz Brodogradilišta Bijela transportovan u Porto Montenegro. Stanišić je istakao da taj otpad nije opasan, što su potvrdili i predstavnici državnih institucija koji su prisustvovali današnjem sastanku.

Darko Rašović iz Uprava za inspekcijske poslove, je rekao da su oni u konkretnom slučaju postupali u najkraćem mogućem roku i u okviru svojih zakonskih nadležnosti.

- Kolega inspektor je ovdje bio tri-četiri dana zaredom. Od CETI-ja uzeti su uzorci i utvrđeno da se radi o neopasnom otpadu. firma MM System upisana je u registar prevoznika otpada, ima takođe odobrenje za lokaciju 3808KO Nikšić za privremeno odlaganje i preradu otpada. Ono što se desilo je da su oni uzurpirali određene površine koje su vlasništvu grada, privatnom vlasništvu i vlasništvu Željeznice. Inspektor je donio rješenje o uklanjaju otpada, najkraći mogući rok je 15 dana, neizvršenje rješenja tako ima određene sankcije - rekao je Rašović I naglasio da će Inspekcija pratiti dalju svu proceduru

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ističe da se utvrdi ko je i kako dovezao i odložio navedeni materijal.

- Mi smo naveli da postoje jasne sumnje da je to materijal koji se dovozio iz Brodogradilišta Bijela. Imamo sumnju da iza toga stoje određeni politički interesi koji žele naštetiti ovoj lokalnoj samoupravi koja se uhvatila u koštac sa svim ovim problemima i koja nije imala nikakva saznanja o ovome što se na drugim lokacijama dešavalo. Traźimo da se otkrije ko stoji iza ovoga, koje firme, kompanije jer ćemo tako znati i ko je sve ovo radio i zbog čega - istakao je Kovačević.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 07:31