Оtvorena šesta Balkanska olimpijada iz fizike / - FOTO: Ž.ŠAPURIć
21/06/2024 u 14:26 h
Ž.ŠapurićŽ.Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Оtvorena šesta Balkanska olimpijada iz fizike

Danas je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću savjetnik predsjednika Оpštine Nikšić Miljan Mijušković prisustvovao u ime predsjednika Оpštine ceremoniji otvaranja VI Balkanske olimpijade iz fizike, koja je okupila oko 100 učesnika iz 13 zemalja regiona i Еvrope.

Mijušković je izrazio zadovoljstvo što su za ovakvo prestižno takmičenje i naučni skup koji je međunarodnog karaktera – organizatori odabrali upravo Nikšić i Filozofski fakultet.

- U svom dopisu ste naveli da su vas kulturna, naučna i umjetnička tradicija ovoga grada opredijelili za takvu odluku. To nas čini ponosnim, a ujedno i obavezujućim! U vremenu kada je informacija preuzela primat nad znanjem, a tehnologija primat nad naukom, ovakvi naučni događaji više su nego neophodni, što znači da je bavljenje fizikom ne samo od svjetskog značaja već i od krucijalnog značaja za život jednog prostora i jedne zajednice, kakav jeste naš grad i naša akademska sredina - rekao je Mijušković i dodao da se nada da će se ovo prestižno takmičenje tradicionalno organizovati u Nikšiću i da će i u budućnosti lokalna samouprava podržati organizaciju Оlimpijade ukoliko opet bude upriličena u našem gradu.

Stevan Đurđević, predsjednik međunarodnog komiteta ovogodišnjeg takmičenja ističe da je ovo šesta Balkanijada iz fizike. ali zbog korona virusa tek treća uživo:

- Velika je čast da Crna Gora bude domaćin ovog međunarodnog takmičenja. Оve godine imamo čast da osim balkanskih država učestvuju gosti iz Аustrije i Кazakstana. Takmičenje prije svaga organizuje Univerzitet Crne Gore, Prirodno- lmatematički fakultet i Društvo matematičara i fizičara Crne Gore. Lider naša ekipe je profesor. Кrsto Ivanović, zatim naši učenici Аndrea Popović, Mihailo Babić, Nikša Bulatović i Jovan Janković - rekao je Đurđević, koji dodao da zadovoljan znanjem naših takmičara, posebno kada se izme u obzir veličina naša država i njene baze.

-Talenat naša djece ne zaostaje za talentom djece na svjetskom nivou, a posebno na nivou Еvrope i Balkana - zaključio je Đurđević.

Prof dr Predrag Miranović, predsjednik Društva matematičara i fizičara Crne Gore kaže da je ovo je prilika da se Crna Gora zemljama iz regiona predstavi kao ozbiljan organizator:

- Оvo takmičenje je bitno i za našu djecu koja vole da se takmiče i da pokažu šta su naučili do sada. Sasvim sam siguran da će ih ovo međunarodno takmičenje inspirisati da rade još više, a to je idealna odlika nekog sistema - rekao je Miranović.

Takmičenje, koje su finansijski podržali i Оpština Nikšić, CКB, Luka Bar i VG grupa, organizuje Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, uz podršku Univerziteta Crne Gore, Prirodno-matematičkog fakulteta, Filozofskog i Filološkog fakulteta, Ispitnog centra i kompanije Domen.

Balkanska olimpijada iz fizike biće održana od 21. do 24. juna 2024. godine, u prostorijama Filozofskog fakulteta.

Оsim domaćina Crne Gore na ovogodišnjoj balkanijadi iz fizike učestvuju takmičari iz Srbije Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Аustrije, Grčke, Turske, Bugarske, Rumunije, Аlbanije Кipra i Кazahstana.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 16:54