sa sajma / milovan novović
05/09/2024 u 07:15 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pčelarstvo kao tradicija, med kao hrana i lijek

Sajam meda pod sloganom "Med-hrana-lijek", organizovan je juče u gradskom parku, a povod je 88 godina postojanja Udruženja "Pčelar" iz Bijelog Polja.

Ovu jednodnevnu sajamsku manifestaciju koja je okupila tridesetak izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine otvorio je Kemal Alić, sekretar Sekretarijata za poljoprvredu, koji je kazao da pčelarstvo u Bijelom Polju ima dugu i bogatu tradiciju, te da bogatstvo mednosnog bilja u bjeljopoljskoj opštini pruža povoljne prirodne uslove za razvoj ove djelatnosti. Istakao je i da Opština svake godine obezbjeđuje znatna finansijska sredstva za razvoj pčelarstva, a ove godine izdvojeno je preko 20.000 eura.

image

štand "Bi-Bi"

milovan novović

"Bio Bi" pravo mjesto za sve koji vjeruju u moć prirode

Svoje proizvode izložila je Prodavnica meda i pčelarskie opreme "Bio Bi", koja ima svoje objekte u Podgorici, Nikšiću i Baru. Kako je kazala Milica Kadović, u ponudi imaju veliki izbor pčelarske opreme, kao i zaštitne opreme za pčelare, pribora i literature, meda i pčelinjih proizvoda.

– Izložili smo livadski i višecvjetni med, a imamo i skoro svu opremu kad su u pitanju pčele i pčelarska proizvodnja – dimilice, hranilice, ram za ožičavanje, zaštitna odijela, podnjače, krovove, hranu za pčele, preparate i suplemente.... Ono po čemu smo jedinstveni u Crnoj Gori jesu naše turbo hranilice – kazala je Kadović, dodajući da pčele drže u Piperima.

Istakla je i da su zadovoljni što učestvuju na bjelopoljskom sajmu, gdje je prisutan veliki broj pčelara, i gdje mogu da izlože svoje proizvode i predstave ono što rade.

– Vaša posvećenost, rad i predanost za sve naše sugrađane predstavlja motiv u pravcu ostvarivanja progresa oličenog u proizvodnji sopstevnih domaćih proizvoda, što doprinosi kako ličnom tako i razvoju cjelokupne zajednice. Moja iskrena želja je da ova manifestacija bude tradicija, da dobije još veći značaj i publicitet i da svake godine bude što više izlagača, a prinosi iz godine u godinu sve veći – poručio je Alić, dodajući da je na Sajmu mladim pčelarima Opština uručila subvencije u vidu košnica.

image

Đurković iz Kralja

milovan novović

Da nema pčela ne bi bilo ni ove izložbe, ali ni života na zemlji, kazao je na otvaranju sajma Lazar Tomović, predsjednik Udruženja "Pčelar" iz Bijelog Polja.

(VIDEO) Danilovgrad: Voćni sokovi za osvježenje, domaći med za zdravlje

– Upravo ovakve manifestacije daju veliki doprinos promociji zdrave ishrane koja polako gubi trku sa brzom hranom, koja je propast za zdravlje čovjeka. Danas su nam ovdje iskusni i registrovani pčelari i za koji god štand da se odredite, probate ili kupite med, budite sigurni da ste odabrali kvalitetan proizvod – naveo je Tomović.

image

Murat sa sinom Ismailom

milovan novović

Za Radula Miljanića, predsjednika nacionalnog udruženja pčelara, sajmovi poput današnjeg su prilika za druženje, sticanje znanja, razmjenu iskustava, ali i predstavljanje rezultata godišnjeg pčelarskog rada.

Proizvodi vrhunskog kvaliteta
 

Jedan od izlagača na sajmu je i predsjednik prijepoljskog udruženja pčelara Mirsad Hodžić koji navodi da je ovdje kako bi podržao kolege iz Bijelog Polja sa kojim godinama unazad imaju dobru saradnju.

– Iz našeg udruženja iz Prijepolja je ovdje sedmoro kolega, a u ponudi imamo livadski, bagremov i suncokretov med, pošto imamo mogućnost selidbe na više paša. Imamo i mješavine od meda obogaćene kupinama, malinama i polenom, kao i propolis kapi i sprej – ispričao je za Hodžić za Radio Bijelo Polje.

Njegovi sugrađani Dragana i Milenko Golubović kažu da se već četvrt vijeka bave ovim poslom i nude proizvode visokog kvaliteta, ali i da je ova godina kada je prinos u pitanju bila je osrednja. Sonja Simonović Deletić iz mjesta Buče kod Berana zadovoljna je što može da pokaže ono što radi njena porodica baveći se pčelarstvom u selu gdje imaju livade, voćnjake i plastenike.

Dragan Đurković iz Kralja kod Andrijevice kaže da baveći se pčelarstvom nastavlja porodičnu tradiciju, a za kvalitet su pobrali brojne nagrade na Novosadskom sajmu.

– Tradiciju sad nastavlja i sin Aleksandar. Imamo 150 pčelinjih društava i ove godine bio je odličan prinos i imaću oko tri tone meda. Izdižem pčele u Trešnjevik, Gradišnicu i Mali krš – ističe Đurković.

Bjelopopljac Murat Idrizović se više od tri decenije bavi pčelarstvom i takođe nastavlja porodičnu tradiciju.

– Moj otac Ćamil je jedan od osnivača Udruženja pčelara iz Bijelog Polja davne 1936. godine, a pčelarstvom se bavi i moj sin Ismail. Inače, pčele po tradiciji selim u okolinu Žabljaka na oko 1.350 metara nadmorske visine – kazao je Idrizović.

– Većina vas u Bijelom Polju i sjeveru Crne Gore zadovoljna je ovogodišnjim pčelarskim prinosima, za razliku od proizvođača u srednjem dijelu naše države, a pogotovo primorskom području, koji ne samo što nemaju med, već je dugomjesečna suša dovela u pitanje i sami opstanak i prezimljavanje pčelinjih zajednica – istakao je Miljanić.

image

Golubovići iz Prjepolja

milovan novović

On je kazao i da su od Ministarstva poljoprivrede, šumrstva i vodoprivrede tražili pomoć u rješavanju ovih problema, ali im je rečeno da zakonska normativa ministarstva ne poznaje ovakve finansijske intervencije.

image

Hodžić, predsjednik pčelara Prijepoljskih

milovan novović

Pokrovitelji jučerašnjeg sajma su Opština Bijelo Polje i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a medijski sponzori Radio Bijelo Polje i Gradska biblioteka. Pčelare je u ime lokalne uprave posjetio predsjednik Opštine Petar Smolović sa saradnicima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 07:55