Пензионери јуче испред Општине Бијело Поље / -Милован Нововић
08/06/2022 u 06:21 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери траже повећање пензија, бране право на голи живот

Највећи број пензионера нашао се у тешком социјалном и материјалном положају. Оно у шта смо сигурни јесте то да званичне пензионерске организације не иду у сусрет ономе што обесправљени пензионери од њих очекују, истакао је Мило Ђуровић

Испред зграде Општине у Бијелом Пољу јуче је одржан протест представника обесправљених пензионера Црне Горе с којег је упућена порука да ће 13. јуна у 12 сати на градском тргу бити одржан масован протест пензионера с најнижим примањима.

Претходно је одржан састанак Одбора обесправљених пензионера Црне Горе, на ком су се договорили о корацима који слиједе у наредном периоду.

Садик Климента из Рожаја поновио је да траже да им се пензије повећају за 60 одсто, да пензије испод 450 еура буду пропорционално увећане, да се пониште сва рјешења Фонда ПИО издата пензионерима који су стекли право на пензију након стечаја и да све то буде у примјени од јануара наредне године.

– Наредном протесту присуствоваће не само пензионери са сјевера већ и из осталих градова Црне Горе. Морамо да одбранимо своје достојанство и голи живот. Тешко је живјети с минималним пензијама – истакао је Климента.

Политичари размишљају само о својим привилегијама

– Морамо да покажемо свим посланицима и њиховим политичким партијама, као и њиховим представницима у Влади Црне Горе, да они морају бити у служби грађана, а не да грађани буду у њиховој служби, па ће они своје плате повећавати са двије хиљаде на двије и по, а пензионерима са 150 на 153 еура. Зато ћемо их натјерати да коначно о нама размишљају. Да не мисле само себично о себи и својим привилегијама – поручили су окупљени пензионери.

Миладин Шебек, пензионер из Затона, рекао је да је био просвјетни радник, а да данас једва саставља крај с крајем.

– Позивамо све незадовољне пензионере и грађане да нам се придруже, јер ћемо на сат времена блокирати магистрални пут. На ово нас је натјерала немаштина. Тежак је живот и претежак. Прошла Влада нас је третирала као да не постојимо, а слично су радиле све претходне у последње три деценије – поручио је Шебек.

Светозар Чабаркапа из Бијелог Поља нагласио је да је пензионерима учињена велика неправда, да их све власти које долазе и пролазе омаловажавају и обесправљују.

– Због тога је ово прилика да сачувамо своје достојанство и одбранимо наша загарантована права. Ми нијесмо спремни да и даље прихватамо овакав незавидан положај – истакао је он.

Никола Раковић из Подгорице рекао је да је на сцени својеврсна пљачка пензионера која је, како је казао, почела појавом приватизације.

– Све су одавно смишљено радили, тако да нијесмо никад имали иста права и били једнаки пред законом. Одустати нећемо, идемо до краја – казао је Раковић.

Његов суграђанин Мило Ђуровић истакао је да пензионери нијесу себични и да не траже оно што им не припада.

– Суштина наше борбе је да на одговоран и достојанствен начин одбранимо оно што је угрожено, а то су услови за голи живот и елементарну егзистенцију. Највећи број пензионера нашао се у тешком социјалном и материјалном положају. Оно у шта смо сигурни јесте то да званичне пензионерске организације не иду у сусрет ономе што обесправљени пензионери од њих очекују. Ипак, ми ћемо сложно одбранити наша права – нагласио је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:36