/ foto: b.je.
07/08/2023 u 15:19 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljevlja: Na dječjem igralištu prekomjerne količine olova, arsena, cinka i bora

U uzorku zemljišta sa dječjeg igrališta pronađena je hemikalija heksahlorobenzen (HBC), čija je koncentracija 0,0042 mg/kg, što se smatra istorijskim zagađenjem jer se radi o perzistentnom organskom jedinjenju koje ima dug period poluraspada, pokazao je monitoring Agencije za zaštitu životne sredine

U zemljištu sa dječjeg igrališta u Skerlićevoj ulici u Pljevljima pronađeni su olovo, arsen, cink i bor koji premašuju maksimalno dozvoljene koncentracije, a utvrđeno je i prisustvo hemikalije heksahlorobenzena (HBC), čija je koncentracija 0,0042 mg/kg, što se smatra istorijskim zagađenjem jer se radi o perzistentnom organskom jedinjenju koje ima dug period poluraspada. To je pokazao monitoring zemljišta na dječjim igralištima koji je u toku prošle godine sprovela Agencija za zaštitu životne sredine.

U informaciji o stanju životne sredine za prošlu godinu, navodi se da je arsen koji je pronađen na dječjem igralištu u potpunosti vezan u silikatnoj frakciji zemljišta, dok su olovo i cink vezani za silikate i okside, što u oba slučaja, kako konstatuju u Agenciji, ukazuje da su ovi hemijski elementi prirodnog porijekla.

Olovo u zemljištu kod frekventnih saobraćajnica u Nikšiću i Pljevljima

Uticaj emisija iz motornih vozila, koji koriste naftu i njene derivate, sagledan je kroz analize uzoraka zemljišta pored frekventnih saobraćajnica.

– U 2022. godini analizom uzoraka zemljišta uzorkovanih pored frekventnih saobraćajnica, detektovano je prekoračenje sadržaja olova na lokaciji Rubeža u Nikšiću, kao i u Pljevljima na lokacijama Gradac i u Skrelićevoj ulici. Rezultati analize uzoraka zemljišta uzorkovanog na lokaciji dječjeg igrališta u Skerlićevoj ulici u opštini Pljevlja, kao i na lokaciji Rubeža u Nikšiću, pokazuju povećan sadržaj policikličnih aromatskih ugljovodonika (PAH) u odnosu na normiranu vrijednost – piše u tom dokumentu.

– Sadržaj policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) pokazuju povećan sadržaj u odnosu na normiranu vrijednost datu pravilnikom. PAH-ovi su glavni indikatori uticaja saobraćaja na zagađenje u urbanim sredinama, shodno tome, njihov povećan sadržaj se pripisuje blizini parkinga i saobraćajnica, kao i drugih izvora nepotpunog sagorijevanja. POPs hemikalije su ispod granica detekcije, izuzev heksahlorobenzena (HBC), čija je koncentracija 0.0042 mg/kg, što se smatra istorijskim zagađenjem jer se radi o perzistentnom organskom jedinjenju koje ima dug period poluraspada – navodi se u dokumentu Agencije.

Na području opštine Pljevlja lani su uzorkovana i zemljišta s poljoprivrednih zemljišta u blizini jalovišta Termoelektrane (TE) Pljevlja i Graca i s lokacije Komini. Analize zemljišta s lokacije jalovišta i Komina pokazale su da je sadržaj svih parametara u okvirima propisanih vrijednosti. Analizom zemljišta uzorkovanog na lokaciji Gradac, odstupanja od propisanih koncentracija evidentirana su u sadržaju kadmijuma, olova, arsena, bakra, cinka i bora. Povećan sadržaj tih parametara, kako se navodi, najvećim dijelom je povezan sa geohemijskim sastavom zemljišta tog područja, dok je povećanje sadržaja kadmijuma povezano sa snažnim antropogenim uticajem.

– Zbog specifičnog sastava na lokaciji Gradac i njegove okoline zaključuje se da je povećan sadržaj olova i cinka uslovljen eksploatacijom istih iz rudnika koji se nalazi u neposrednoj blizini, kao i arsena i bakra (koji predstavljaju prirodnu nečistoću rude olova i cinka) – navodi se u informaciji.

Monitoring Agencije obuhvatio je i nikšićko naselje Rubeža i pljevaljsko Komini, u svrhu praćenja potencijalnog zagađenja zemljišta usled emisija iz industrijskih tehnoloških procesa, odnosno sagorijevanja fosilnih goriva u industriji, individualnim i lokalnim ložištima. U zemljištu uzorkovanom u naselju Rubeža, evidentiran je povećan sadržaj kadmijuma.

– Rezultati analize uzoraka zemljišta na sadržaj toksičnih i kancerogenih organskih materija pokazuju da je samo na lokaciji Rubeža u opštini Nikšić povećan sadržaj policikličnih aromatskih ugljovodonika i PCB, dok je na lokaciji dječjeg igrališta u Skerlićevoj ulici u opštini Pljevlja povećan sadržaj policikličnih aromatskih ugljovodonika u odnosu na normiranu vrijednost datu pravilnikom – konstatovano je u informaciji, gdje se navodi da u Kominima nije evidentirano nijedno prekoračenje propisanih vrijednosti za sadržaj analiziranih polutanata.

Analizirano zemljište u Beranama, Tivtu, Podgorici, Žabljaku, Ulcinju

Veće koncentracije fluora pronađene su u zemljištu u blizini nekadašnje deponije "Vasove vode". Analizom uzorka zemljišta sa lokacije u blizini sanitarne deponije komunalnog otpada "Livade" u Podgorici evidentiran je povećan sadržaj hroma, nikla, fluora i bora u odnosu na normirane vrijednosti. U Tivtu je uzorkovano zemljište s lokacije Tivatsko polje, a odstupanje od normi evidentirano je samo u pogledu sadržaja nikla, bora i hroma.

U Ulcinju je ispitivano zemljište s lokacije Ulcinjsko polje, a odstupanja su evidentirana u sadržaja nikla i hroma. U uzorku zemljišta uzorkovanom u blizini gradske deponije na Žabljaku, sadržaj kadmijuma, hroma i bora parametara prelazi propisane vrijednosti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:46