/ foto: b.je.
15/10/2023 u 06:47 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljevlja: Zahvaljujući šumama u budžetu dva miliona više

Prihod od koncesija na korišćenje šuma bio je planiran na dva miliona 360.000 eura, a taj prihod biće veći od četiri miliona eura, kazao je u izjavi za "Dan" Vladan Aničić sekretar Sekretarijata za finansije

Najavljenim rebalansom budžet Opštine Pljevlja biće uvećan za više od dva miliona eura. Tako će iznos budžetskog plana biti 29 miliona eura, a ne kako je bilo planirano 27,29 miliona. Najveći dio novca doći će od koncesija na šume.

–Planom budžeta bio je predviđen prihod od koncesija na šume na dva miliona trista šesdeset hiljada eura. Taj prihod će biti sada veći od četiri miliona eura, kazao je u izjavi za "Dan" sekretar Sekretarijata za finasije Vladan Aničić uz objašnjenje da je došlo do manjih uvećanja i nekih drugih prihoda.

Prema riječima Aničića, rebalansom budžeta doći će i do uvećanja novčanog iznosa za pojedine infrastrukturne projekte, odnosno za njihovu izgradnju ili rekonstrukciju.

– Izmjenjenim budžetskim planom za rekonstrukciju Omladinske ulice biće predviđeno 500.000 eura, za izgradnju dječijih igrališta 300.000, i za uređenje korita rijeke Breznice 115.000 eura. To je samo jedan dio projekata gdje se uvećava iznos - kazao je Aničić.

Oboren rekord, opštinska kasa "teška"29 miliona eura

Tokom prošle godine bivša vlast, koju su činili kadrovi Demokratske partije socjalista, Socjaldemokrata i Bošnjačke stranke, u oktobru je izvršila rebalans budžeta. Tada je budžet uvećan na iznos od dva miliona eura. I tom prilikom je došlo do uvećanja prihoda zahvaljujući koncesijama od šuma. Tada se od konsecija na šume u opštinsku kasu slilo 1,6 miliona eura više od plana. Ovogodišnji budžet Opštine dosad je bio najveći u novijoj istoriji Pljevalja. Međutim, rebalasom budžeta na iznos od 29 miliona eura oboren je i taj rekord.

Kada su u pitanju druga izdvajanja značajna sredstva će se dati za nabavku mašina za potrebe lokalnih preduzeća. Za tu namjenu biće utrošeno 100 000 eura, a za preduzeća Lokalni putevi i Čistoća, biće izdvojeno 250.000, odnosno 150.000 eura.

– Za dokapitalizaciju lokalnih preduzeća biće utrošeno 400.000 eura, kazao je Aničić i poručio da će se uvećati i izdvajanja za sport i Radio televiziju Pljevlja.

– Novom raspodjelom novčanih sredstava za sport će biti predijeljeno 50.000 eura više, dok će se za RTV Pljevlja obezbjediti dodatnih 32.000 eura - kaže Aničić.

Budžetski plan za 2023. godinu predviđao je sredstva u iznosu od 27. 293. 804 eura. Od tog iznosa za tekući budžet je opredijeljeno 15.372.000 eura, a blizu 12 miliona opredijeljeno je za kapitalni budžet.Iz lokalne uprave ističu da je usled uvećanja prihoda rebalans budžeta bio neophodan, kao i da je bilo potrebno uraditi dopunu plana trošenja novca na kapitalne projekte.

O rebalansu budžeta odbornici će se izjašnjavati krajem mjeseca, 30. ili 31. oktobra. Već naredne sedmice održaće se sjednica Odbora za izbor i imenovanje, nakon čega će služba Skupštine opštine odbornicima proslediti poziv za sjednicu i potrebne skupštinske materijale. Prije zasjedanja lokalnog parlamenta očekuje se i zasjedanje drugih skupštinskih radnih tijela. Javna rasprava o rebalansu budžeta je okončana, u lokalnoj upravi tvrde da su spremili predlog odluke i da je dalje sve na odbornicima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:04