/ -FOTO: V. Š.
02/07/2022 u 15:59 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počeo drugi Hajlender "Durmitor 2022": Moderno gorštarstvo okupiralo Durmitor

Da biste postali hajlender ili gorštak potrebno je da se isključite iz civilizacije kroz boravak u netaknutoj prirodi po nekoliko dana

Drugo izdanje hajlender "Durmitor 2022" okupilo je stotinak učesnika, uglavnom iz mnogih zemanja svijetai i svega pet učesnika iz Crne Gore.

Ovim događajem počela je promotivna kampanja koju sprovode Nacionalni parkovi Crne Gore pod nazivom „Sportsko ljeto u nacionalnim parkovima“.

Manifestaciju je otvorio direkotr NPCG Aleksandar Bulatović, a na pitanje šta podrazumijeva slogan „Sportsko ljeto u Nacionalnim parkovima Crne Gore“ odgovorio je da je riječ o svojevrsnoj promociji zdravih stilova života.

image
-FOTO: V.Š.

- Namjera nam je podizanje svijesti ukupne javnosti, prije svega domaće, jer čini nam se da inostrani gosti i te kako sve to znaju mnogo bolje da prepoznaju i iskoriste. Riječ je o aktivnom odmoru u prirodi, pogotovo u zaštićenim područjima, još ako su po mnogo čemu jedinstveni kao ovi naši. Namjera nam je da dođe što više ljudi, da organizujemo sportska i rekreativna dešavanja u svih pet parkova, kako bi na taj način omogućili našim posjetiocima da se lakše oporave od svakodnevnih stresova i pritisaka.  da se rekreiraju u tom ambijentu i na taj način podignu svoje psiho-fizičko stanje na najbolji mogući nivo- kazao je on. 

image
-FOTO: V.Š.

Cilj i vizija kampanje je, kako naglašava, da posebna pažnja bude usmjerena prema najmlađoj populaciji- djeci.

- Upravo, djeca su ta koja sve ove vrijednosti treba da preuzmu od nas starijih a mi smo ti koji imamo odgovornost . Ne smijemo dozvloliti da sve to urušimo i da se udaljimo od prirode - naglasio je Bulatović.

image
-FOTO: V.Š.

Hajlendar je internacionalni brend koji već u 14 država svijeta ima svoje manifestacije. 

U ime organizatora Igor Majer je kazao da je riječ o boravku do pet dana na ruti od 80 kilometara. 

- Da bi ste postali hajlender ili gorštak potrebno je da se isključite iz civilizacije kroz boravak u netaknutoj prirodi po nekoliko dana. Mi kao organizatori smo zaduženi za bezbijednost svih učesnika da ih opskrbimo mapama i dnevnim potrebama za vodom i za hranom. Tu je i GSS u slučaju potrebe i naše kontrolne tačke koje se nalaze na sedam mjesta na Durmitoru koje prate situaciju. Svi učesnici su u obavezi da sa sobom ponesu kompletnu opremu za višednevni boravak u priordi što podrazumijeva i šator, vreću za spavanje,garderobu i  sve ono sto će im biti ili eventualno biti potrebno.  Sami sebe pripremaju hranu, jer mi im služimo kao logistika koja im to omogućava - kazao je on. 

image

o: V.Š.

-FOTO: V.Š.

Ove rute su izuzetno fizički naporne jer je ovo možda i najnaporniji hajlender u cijeloj seriji sa preko šest hiljada metara uspona koji će prevaliti.

Zanimljivo je da je najteži poslednji dan peto jutro, kada moraju da izađu iz najdubljeg dijela kanjona Tare i u 11 kilometara ispenju preko hiljadu metara nadmorske visine sa svom opremom, umorni i pod bolovima usled upala ili žuljeva. 

Opak svi učesnici koji ostvare zacrtani cilj biće bogatiji za privilegiju što su prošli najljepši dio NP Durmiotr  i vratiće se sa mnogo dragocjenog iskustva.

U srijedu, po najavi organizatora, spušta se zavjesa na ovogodišnji hajlender „Durmitor 2022“ na dočeku planinara-gorštaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:26