Opačica / FOTO: RTHN
01/06/2024 u 06:47 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poplave u Herceg Novom: Izlila se Opačica, put prema Kutima zatvoren

Područјe opštine Herceg Novi јuče su zahvatile obilne padavine, pa su za kratko vrijeme "proradili" potoci i bujice, a nanosi zemlje, granja i građevinskog materijala uslovili su da dio puteva i javnih površina bude pod vodom, kao i neki objekti.

Izlila se i riјeka Opačica u Zelenici. Iz herdžegnovske Hidrometeorološke stanice saopštili su da јe u јutarnjim satima palo 72 litra kiše po metru kvadratnom.

Kako je za RTHN kazao načelnik Službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović na terenu su bile četiri ekipe, a poplavljeno je pet objekata u Zelenici, kao i dva u Bijeloj.

– Najteže je bilo u Zelenici jer se rijeka Opačica izlila i tu je poplavljen veći broj objekata i imanja. Vršili smo ispumpavanje vode iz objekata, uklanjali oboreno drveće sa donjeg puta u Kumboru, kao i ispumpavanje vode iz dva objekata u Bijeloj. Sa prestankom kiše smanjen je i broj poziva, ali smo i dalje u pripravnosti - saopštio јe za Ćirović.

image

Voda na ulicama

FOTO: RTHN

Načelnik Službe komunalne policije, Borislav Obradović saopštio јe da јe zbog poplave zatvoren put prema Kutima.

– Sve službe su na terenu.Nevremenom јe naјviše pogođeno područje Zelenike i Meljina. Zatvoren je put prema Kutima, pored Opačice. Vozila su ostala zaglavljena jer su se zbog velike vode ugasili motori. Raščišćena je saobraćajnica od zemlje, drveća i granja kod Coto kapelina u Bijeloj, a ekipe rade na ispumpavanju vode i iz objekata - kazao je Obradović i dodao da јe pod vodom i stadion FK "Orjen" u Zelenici.

image

Oboreno stablo u Kumboru

FOTO: novski portal

Prema riječima tehničkog direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija Herceg Novi, Gorana Simovića usled enormnog priliva atmosferskih padavina, voda je ušla u kanalizacione kolektore. Najviše intervencija je bilo u Bijeloj, Meljinama, Zelenici, Igalu. Simović ističe da su sve ekipe na terenu i rade prema prioritetima.On kaže da zabrinjava što se voda iz potoka Pijavica u Bijeloj izlila i napravila ogromnu štetu na obližnjim objektima.

– Voda se izlila preko magistrale. Imamo dio vodovodnih instalacija na samom mostu, koji je oštećen. Ne možemo da intervenišemo dok se voda ne povuče. Morali smo da zatvorimo ventile, tako da će potrošači dijela Bijele biti bez vode dok se ne saniraju oštećenja - istakao јe Simović.

Direktor Komunalno stambenog, Boris Seferović, potvrđuje da su najviše intervencija imali u Zelenici.

– Proradio je potok kod Nakićenovića, poplavio Presječki put, Balkanska ulica…Čistili smo i kod "Primata" potok. Ispilali smo drvo koje se obrušilo na donji put u Kumboru. Imali smo intervenciju u Bijeloj u naselju Lageri. Na svim putevima ima odrona, a sitnih i prema Podima - potvrdio јe Seferović,a prenosi Novski portal.

Јugom i pljuskovima bilo zahvaćeno ciјelo područјe Boke

Inače, cijelo područјe Boke kotorske јuče uјutru bilo јe zahvaćeno jakim pljuskovima i jugom. Saobraćaj je zbog odrona i velike količine vode bio usporen duž Kotora, Risna, Perasta, Morinja, Kostajnice…

Čitaoci portala Analitika јavili su da se kroz Risan bez problema saobraćalo samo autobusima i džipovima, јer se manja vozila gase zbog velike vode. U Lipcima zbog odrona bila јer zatvorena jedna traka saobrćaјnice.Otežano se saobraćalo i od tunela Vrmac prema Kotoru.

Podsjećamo, za teritoriju cijele Crne Gore јuče je bio izdat žuti meteoalarm.

Šta je uzrok ekstremnih vremenskih prilika u 2024. godini?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 03:48