HERCEG NOVI  / FOTO: Ž.B.
18/09/2024 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poslije petnaest godina u Novom poskupljuju građevinske dozvole za 30 odsto

Kreće sezona građevinskih radova nakon ljetnje turističke, a sa njom i vijest da će u Herceg Novom poskupiti naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, ili građevinske dozvole za 30 odsto.

Lokalna uprava je dobila pozitivno mišljenje Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, odnosno i Ministarstva finansija, piše Novski protal.

Predlog Odluke usklađen je sa zaključkom Vlade da jedinice  lokalnih samouprava u kojima je u toku ili predstoji građevinska aktivnost većeg obima mogu povećati visinu naknada do 50 odsto.

- Dobili smo saglasnost Vlade na Predlog Odluke da bi se on mogao naći na Skupštini opštine. Posljednji put smo korigovali cijenu naknade  2009. godine.  Nakon inflacije, raznih skokova cijena, ovo je bio minimum da bismo ostvarivali prihode neophodne za ulaganja u komunalnu infrastrukturu. I sa ovim povećanjem bićemo ispod Kotora, Tivta i Budve- ističe za Novski portal, sekretar za prostorno planiranje i izgradnju u Opštini Herceg Novi, Vladislav Velaš.

To praktično znači da će metar kvadratni u prvoj zoni, koji je po sadašnjoj odluci 150 eura, po novoj biti 195 eura, a u drugoj naknada će umjesto 120 eura ubuduće iznositi 156 eura.

Velaš kaže da će novom Odlukom, ukoliko je usvoje odbornici, biti i povoljnosti za jednokratno plaćanje, ali treba sačekati, jer će vjerovatno biti i amandmana.

Građani su već čuli da će doći do korekcija u cijenama građevinskih dozvola i negoduju. Smatraju da će teret poskupljena opet snositi oni umjetso veliki investitori hotela i rizorta. Plaše se i da će tokom legalizacije objekata  važiti nove, 30 odsto veće cijene naknada.

Herceg Novi nastavlja sa unapređenjem putne infrastrukture: Raspisuјu tender za asfaltiranje više ulica

- Zakon je jasan. Svi hoteli sa četiri i pet zvjezdica na Crnogorskom primorju ne plaćaju komunalnu naknadu. Mi im je onda ne možemo naplatiti. Opština u startu ne dobija ništa, ali svake godine ubira od 400 do 500 hiljada eura od poreza na nepokretnosti po hotelu. Dugoročno to je dobro za lokalnu samoupravu i luksuzni hoteli i rizorti su dobra investicija- naveo je.

Ipak, gradnju elitnih zdanja, kao i novi građevinski talas u Herceg Novom treba da prati bolja infrastruktura.

- To je tačno, jer dešava se da na primjer na lokaciji na Podima naplatimo 80 hiljada za komunalije a opremanje lokacije košta blizu milion eura. Neko mora da nadomjetsi taj novac. U Kumboru na primjer iznad magistrale  košta blizu dva miliona komunalno opremanje, a naplata je 120% manja, odnosno imamo 500 hiljada minusa. Zato je bilo neophodno povećanje naknada i trebalo je mnogo ranije da podignemo cijene  za komunalno opremanje zemljišta- objašnjava Velaš.

Na primjedbe da će ovim građani Herceg Novog opet platiti ceh i neće moći da gradie kuće, naš sagovornik kaže da samo treba pogledati idejna rješenja projekata koje su dobil u Sekretarijatu ove godine.

- Samo 2% su investitori iz Herceg Novog. Niko ne pravi kuću da bi se skućio nego prave zgrade za biznis. Osim toga opštinska Odluka o legalizaciji objekata ostaje ista i cijene kvadrata se neće mijenjati- dodao je.

Sekretarijat godišnje izdaje oko 400 UT uslova, a od početka godine predato je preko 100 zahtjeva  Službi glavnog gradskog arhitekte.

- Od tog broja na prste  jedne ruke možemo prebrojati objekte za porodično stanovanje i kuće. Uglavnom su to objekti za tržište-zaključuje on.

Ove godine planirano je da se u opštinsku kasu ulije 4,8 miliona eura od komunalnih naknada, a taj plan se, po riječima Velaša, odlično ostvaruje. Do sada je naplaćeno 3,2 miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 14:45