/ FOTO: ŽANA BOJANIĆ I KSENIJA MATOVIĆ
02/08/2022 u 13:02 h
Žana Bojanić, Ksenija MatovićŽana Bojanić, Ksenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Požar iznad Njivica: Izgorio objekat, uključili se avion MUP-a i helikopter Vojske

Uz odsustvo helikoptera VCG, problem je što u Službi nema dovoljno pripadnika koji bi organizovali postavljanje bazena, jer su svi na požarištu.Vatrogasci intervenišu duž cijelog Njivičkog puta, do graničnog prelaza Kobila

Iznad Njivica, u Herceg Novom, došlo je do požara jutros. Gusti dim i vatra, kako kažu naši sagovornici iz Herceg Novog, širi se veoma brzo. Teren je vrlo nepristupačan, a nije poznato šta je uzrok požara .Vatra se bliži kućama, jedan napušteni objekta je izgorio, a više kuća ugroženo. Otvorilo se više manjih žarišta koja se šire, a neka od njih su u blizini kuća. Požar gasi avion MUP-a, kao i helikopter Vojske.

image
FOTO: ŽANA BOJANIć

- Situacija je kritična, jer je požar veliki razmjera. Nadamo  se da ćemo  uspjeti da ga lokalozujrmo,  ukoliko vjetar stane.Pozvao sam  Direktorat za vanredne situacije, ali mi je objašnjeno da jedan helikopter izgleda ima kvar, drugi je na tehničkom pregledu, a jedini avion je u punom pogonu na gašenju požara u Nudolu- kazao je Prema riječima Zlatka Ćirovića, komandira Službe zaštite i spasavanja.

image
FOTO: ŽANA BOJANIć

Zbog pojačane bure, vatra se brzo širi, plamen je stigao i do prvih stambenih objekata. Dvije kuće su u jednom trenutku bile ugrožene. Mještani su se, radi zaštite, organizovali i natapaju vodom dvorišta i put. Na sreću, vatra još uvijek nije prešla preko puta.

Zbog požara zavladala je panika među turistima koji ljetuju u Njivicama. Saobraćajna komunikacija prema graničnom prelazu Kobila odvija se nesmetano, ali je zbog gustine dima potrebna dodatna opreznost. Ćirović je nešto kasnije ponovo kontaktitao Direktorat za vanredne situacije, tako da ipak očekuje dolazak helikoptera Vojske Crne Gore.

image
FOTO: KSENIJA MATOVIć

Ćirović je nešto kasnije ponovo kontaktitao Direktorat za vanredne situacije, tako da ipak  očekuje dolazak helikoptera Vojske Crne Gore, ali kada nije poznato.

U požaru je ugroženo preko 15 kuća. Vjetar razbuktava plamen, pa su pripadnici Službe zaštite nemoćni da zaustave širenje vatre. Uz odsustvo helikoptera Vojske Crne Gore, problem je što u Službi nema dovoljno pripadnika koji bi organizovali postavljanje bazena, jer su svi na požarištu.Vatrogasci intervenišu duž cijelog Njivičkog puta, do graničnog prelaza Kobila.

image
FOTO: ŽANA BOJANIĆ

Upućen poziv za pomoć Hrvatskoj. Zbog nepovoljnih meteo uslova avion Direktorata za zaštitu u spašavanje nije uključen u gašenje požara, informiše vd generalnog direktora, Miodrag Bešović.

-  Uputili smo zahtjev Hrvatskoj. Čekamo odgovor od njih, da vidimo imaju li raspoloživih kanadera koje bi mogli da nam upute na ispomoć. Na terenu je trenutno šest vozila Službe zaštite Herceg Novi i jedno DVD Boka iz Kotora. On je kazao da se meteo uslovi prate u svakom momentu, kako bi avion bio upućen na požarište. Helikoper Vojske trenutno je na Durmitoru radi spašavanja žene- kazao je on.

Bešović sa žaljenjem ističe da su resursi naše zemlje ograničeni.

VIDEO: Žana Bojanić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 17:31