Ivan Radević / foto: D.J.
21/08/2024 u 07:08 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Berane: Raspisati izbore i prekinuti anarhiju

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Ivan Radević pozvao je Vladu Crne Gore da pod hitno donese uredbu na osnovu koje bi se što prije raspisali lokalni izbori u Beranama. On je u razgovoru za "Dan" ocijenio da je sadašnje stanje u Opštini Berane neodrživo i da su zbog nefunkcionisanja lokalne vlasti ugroženi i opšti i pojedinačni interesi građana.

–Očito je da u našim zakonima postoje brojne pravne praznine, pa i u zakonima koji definišu rad Skupštine opštine, lokalne uprave i njenih organa. Takođe, pojedine političke grupacije nastoje da opstruiraju i izgravaju i one jasno definisane zakonske propise. To se sve pokazalo na primjeru opštine Berane koja više od dva mjeseca nema ni predsjednika i potpredsjednike, čime je rad lokalne uprave i brojnih ustanova i preduzeća, praktično, blokiran. I pored ukaza Vlade da se ovako stanje mora riješiti skraćenjem mandata lokalnog parlamenta to se ne sprovodi u djelo, jer pojedinim političkim subjektima to nije interes. Zato pozivam odgovorne u Vladi da konačno svojom odlukom pod hitno prekinu anarhiju u koji se Berane našlo. Tom odlukom bi moralo da se nađe model da se što prije ide na izbore – nagalsio je Radević.

Podsjećamo, SO nedavno nije postupila po preporukama Ministarstva javne uprave koja je naložilo da lokalni parlament, na osnovu predloga najmanje jedne trećine odbornuka, sam sebi skrati mandat. Nakon toga Vlada je naložila da se zakaže sjednica na kojoj bi ponovo odbornici u roku od deset dana trebalo da izglasaju skraćenje mandata SO Berane. Radević ističe da odgovorni u Vladi treba da znaju da nigdje nije garantovano da se takva sjednica mora održati i da trenutno stanje može da se oteže mjesecima.

DPS: Na sceni političko mešetarenje
 

Iz beranskog odbora DPS-a su poručili da trenutna situacija u gradu na Limu potvrđuje "da je na sceni samovolja pojedinaca i političko mešetarenje vladajućih struktura".

– Sve što se u poslednje vrijeme dešava u Beranama, iako se dešava našim političkim konkurentima, ne ostavlja nas ravnodušnim jer nam nameće jedno mnogo važnije pitanje, a to je – kuda ide naše društvo? Svjedočimo političkom mešetarenju, dominaciji ličnih interesa, samovolji pojedinaca. Svjedočimo još jednoj situaciji, da su na vlasti političke strukture koje su do te pozicije došle podrškom građana kod kojih su u kontinuitetu podsticali mržnju prema Demokratskoj partiji socijalista. I to je bio i ostao njihov jedini politički program – istakli su iz beranskog odbora DPS-a.

– Može da se desi da se zakaže sjednica SO o skraćenju mandata, a da obornici vladajuće koalicije ne dođu na skupštinsko zasjedanje. To bi tako moglo da se produžava sve dok to nekome odgovara. Zato je na Vladi da ovdje svojim činjenjem pokaže institucionalnu ozbiljnost i ubrza postupak koji vodi do formiranja lokalne vlasti – podvlači Radević.

Sjednica SO Berana, koja je po hitnom postupku sazvana 25. juna, na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu Odluke da se na mjesto predsjednika opštine izabere Damjan Ćulafić još uvijek nije zvanično okončana. Sjednica je prekidana nekoliko puta, a poslednji put to se desilo 12. jula kada se na sjednici nijesu pojavili odbornici vladajuće većine (DF, Demokrate, Pokret Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora).

Radević je ocijenio da taj podatak ukazuje koliko je lokalna vlast u Beranama neozbiljna.

–Zamislite paradoksa da vladajuća većina zakazuje hitne sjednice, a da odbornici te većine ne dolaze na te sjednice. To je još jedan signal za brzu reakciju Vlade koja mora da stvori ambijent za normalno funkcionisanje Opštine kojoj prijeti potpuni kolaps – zaključio je Radević.

Mještani neće kamenolom: Od Ćulafića traže pomoć da spasu sela od uništenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 16:30