Sokić / -FOTO: ARHIVA
26/03/2023 u 08:37 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik SO Pljevlja zarađuje preko 1000 eura: Sjednice nema, ali mu plata ne kasni

Prethodnih dana "Dan" je pokušao da stupi u kontakt sa Sokićem, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive

Predsjednik Skupštine opštine(SO) Pljevlja i predsjednik Opštinske organizacije Demokratske partije socijalista (DPS) Dragiša Sokić i nakon što je Opštinska izborna komisija (OIК) proglasila za konačne rezultate lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine, još se ne oglašavao tome kada će zakazati konstitutivnu sjednicu lokalnog parlamenta.

Ipak, prema imovinskom kartonu, Sokić i dalje prima platu predsjednika lokalnog parlamenta u iznosu od 1.096 eura, kao i odborničku naknadu u iznosu od 150 eura.

Da je odmah po proglašenju izbornih rezultata 22.marta zakazao konstitutivnu sjednicu SO do kraja marta, Sokić bi u aprilu mogao da računa samo na odborničku naknadu od 150 eura.

image
-FOTO: DAN

Prethodnih dana "Dan" je pokušao da stupi u kontakt sa Sokićem kako bi smo od njega dobili odgvor kada će biti održana konstitutivna sjednica SO, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive.

U više navrata pokušali smo i da ga nađemo na radnom mjestu, ali nismo imasli uspjeha.

Od odbornika koji su dio starog saziva pljevaljskog parlamenta saznali smo da se svima njima i dalje isplaćuju odborničke naknade u iznosu od 150 eura.

U najvećem su dobitku upravo odbornici DPS-a jer u prošlom sazivu ih je bilo 16, a u novom sazivu, po rezultatima izbora iz oktobra mjeseca, biće ih osam.

I nova skupštinska većina još bez dogovora

Na proteklim oktobarskim izborima Demokratski front je osvojio 12 odborničkih mandata, koalicija DPS, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata devet, pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora po četiri mandata, Pokret za Pljevlja osvojio je dva mandata, a po jedan SNP-e, URA i Ujedinjena Crna Gora.

Međutim, i pored činjenice da se proglašenje konačnih izbora čeka pet mjeseci, protivnici DPS-a i, koji imaju ubjedljivu većinu od 25 odbornika, još uvijek nijesu dogovorili buduću lokalnu vlast.

Za to vrijeme pljevaljska čaršija raspravlja koji će se funkcioner koje partije naći na kojoj poziciji, pa se pojedini često nalaze na više funkcija,a sve zavisi od toga u kom djelu grada se vodi polemika i donosi odluka o izboru kadrova.

Podsjećamo, lokalni izbori održani su 23. oktobra prošle godine. DPS sa svojim koalicionim partnerima, Bošnjačkom strankom(BS) i Socijdemokratama (SD), pretrpio je težak poraz. Кako bi zaustavili konstituisanje nove lokalne uprave oni su podnijele prigovore na rezultate izbora na biračkim mjestima u selima Potpeće i Prenćani.

Opštinska izborna komisija i Državna izborna komisija su odbile prigovore ali se konačna odluka čekala od Ustavnog suda, koji je tek 17. marta donio odluku da su prigovori neosnovani.

OIК je 22.marta donijela odluku da izborne rezultate proglasi konačnim, a sada predssjednik lokalnog parlamenta ima mogućnost da 15 dana odugovlači da sazove sjednicu, koja mora da se održi najkasije u roku od 15 dana od dana proglašenja izbornih rezultata za konačne.

Gledajući dosadašnju praksu, nebi bilo čudo da Dragiša Sokić iskoristi svih 30 dana za novo odugovlačenje zakazivanja sjednice SO.

U svakom slučaju narednih dana ćemo imati priliku svi da vidimo kakva će biti odluka aktuelnog predsjendika Skupštine opštine Pljevlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 23:48