/ - PRIMORSKI PORTAL
09/10/2022 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preko 150 dana trajala ovogodišnja sezona kanjoninga u zaleđu Bara

Bar je jedini primorski grad sa pet živopisnih kanjona u strmim liticama koje su planinske rijeke brusile stoljećima u borbi vode i kamena

Pet godina kanjoninga u Baru – za mali jubilej, veliki pomak jer zbog ove ponude aktivnog odmora produžena je turistička sezona na Barskoj rivijeri, a adrenalinske ture dovele su turiste sa svih merdijana, prenosi Primorski portal.

Preko 150 dana trajala je ovogodišnja sezona kanjoninga u zaleđu Bara i oboreni su rekordi po posjećenosti, a na aktivnim  turama atraktivnih kanjona bili su turisti iz Evrope, Amerike, Azije, Australije.

Bar je jedini primorski grad sa pet živopisnih kanjona u strmim liticama koje su planinske rijeke brusile stoljećima u borbi vode i kamena.

- Sezonu smo otvorili 13. aprila, a završena je 6. oktobra. Prošla godina je bila vrhunac od kada radimo kanjoning, a ovogodišnja je oborila i te rekorde po posjećenosti u svim kanjonima. Uspostavili smo saradnju sa agencijama koje organizuju izlete za turista koji u Crnu Goru dolaze kruzerima i po prvi put ove godine na kanjonig su dolazili gosti sa putničkih brodova. Dolazili su u grupama i do 50 osoba u jednom danu, kazao je za Primorski portal vodič Darko Pepđonović ističući da reakcije turista potvrđuju oduševljenost kanjonima u zaleđu Bara koji su veliki turistički potencijal za aktivni odmor.

Pepđonović potvrđuje da su ove godine pomjerene i granice kad su u pitanju godine turista koji prolaze kroz kanjone.

- Najmlađa učesnica kanjoninga imala je četiri i po godine. Ona je sa roditeljima, braćom i sestrom lagano prošla kroz kanjon Rikavac. Imali smo i turiste u sedmoj deceniji životne dobi. Mogu reći da godine nisu prepreka za kanjonig. Potrebna je dobra volja i malo fizičke spremnosti. Prije početka kanjoning sezone postavili smo sigurnosnu opremu, boltove, sidrišta da prolaz za sve učesnike bude bezbjedniji i za ove koje mi vodimo, a i za druge vodiče, navodi Pepđonović.

U kanjonu Rikavac počinje i završava se kanjoning sezona u zaleđu Bara.

– Turistička tura kroz kanjon Rikavac traje oko tri sata i to je najlaganiji kanjon, pogodan za početnike. U prvoj polovini maja otvorena je “Vruća rijeka” i to je dosta iscrpna tura koju preporučujemo profesionalcima. Ne preporučujemo je osobama koje idu prvi put u kanjon i koji nisu fizički pripremljeni. Prolazak kroz impresivan kanjon Vruća rijeka u zavisnosti od grupe traje od šest do devet sati. U kanjon se nosi i hrana i voda. Početkom juna počeli smo ture kroz Međureč, po mnogima najljepši kanjon u Crnoj Gori, sa prvom vertikalom od 30 –tak metara. Bujna vegetacija i prirodni bazeni kanjona Međureč, nesvakidašnji adrenalinski doživljaj, razlozi su zbog kojih se turisti vraćaju u Bar, kaže Pepđonović koji se sa vodičem Božom Pejovićem petu godinu bavi kanjoningom u zaleđu Bara.

Pepđonović navodi da NVO Crni krš/ Black stone nastavlja sa postavljanjem opreme u kanjonima zbog podizanja bezbjednosti na još veći nivo i lakšeg prolaska učesnika, ljubitelja akativnog turizma.

– Zahvaljujući saradnji sa Opštinom Bar kroz podršku nevladinim organizacijama pri kraju je realizacija projekta za postavljanja informativnih tabli u tri kanjona kako bi svi koji dolaze sa strane znali gdje se nalaze kanjoni, koje su ulazne, a koje izlazne tačke, kolika je visina, dužina, šta se sve može vidjeti na lokalitetu, kaže Pepđonović, naglašavajući da je Bar kad su u pitanju potencijali kanjoning turizma lider u Crnoj Gori, destinacija koja nema konkurenciju s tim što se sistemski treba posvetiti kvalitetnoj promociji ovog vida aktivnog odmora kako preko loklane turističke organizacije, tako i preko NTO izradom smislenih brošura, digitalnim marketingom.

Zbog jedinstvenih kanjona u zaleđu Bara dolazi sve više turista, a ove godine oboreni su rekordi i pomjerene granice životne dobi učesnika kanjoninga koji su uživali u čarima adrenalistih tura zahvaljujući iskustvu vodiča i postavljenoj bezbjednosnoj opremi.

Najave i za sledeću sezonu kanjoninga su optimistične.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:38