30/08/2022 u 07:32 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Privilegovani koncesionari zgrću pare i za sobom ostavljaju pustoš

Na muke mještana andrijevičkih sela Trešnjevo, Zabrđe i Slatine niko se ne osvrće

Već dugi niz godina nadležne službe nijesu ništa preduzele da spriječe devastaciju puta koji od Andrijevice vodi do planine Gradišnjice. To je zajednička konstatacija mještana sela Trešnjevo, Zabrđe i Slatina čiji se katuni nalaze na području pomenute planine. Oni podsjećaju da su u više navrata slali zahtjeve relevantnim institucijama, zahtijevajući da se spriječi prolazak teških kamiona koji su pričinili velika oštećenja na pomenutoj saobraćajnici.

Međutim, kako navode, ništa nije urađeno da se zaustavi bahato ponašanje koncesionara koji, transportujući balvane sa tog područja, sistematski uništavaju asfaltnu podlogu.

– Područje Gradišnjice predstavlja pravi prirodni biser na sjeveru Crne Gore i izvor života za više sela. Tu se nalaze naši katuni i brojne druge vrijednosti koje zaslužuju posebnu pažnju. Međutim, koncesionari i šumokradice, svakodnevno transportujući balvane, teškim kamionima uništavaju asfaltnu podlogu. Tako je put pretrpio ozbiljna oštećenja na više mjesta, jer nesavjesni pojedinci zanemaruju saobraćajne znakove koji ukazuju da je zabranjeno kretanje kamionima s teretima većim od 20 tona. Zbog toga ponovo apelujemo na nadležne organe da konačno zaustave divljački pohod onih koji, zanemarujući opšte dobro, vode računa samo o ličnim interesima – istakli su iz NVO "Gradišnjica".

image
-FOTO: DAN

Završetak rekonstrukcije puta Zabrđe - Gradišnjica, koja je podrazumijevala postavljanje asfaltnog zastora u dužini od 7,7 kilometara, ozvaničen je početkom 2013. godine. Radilo se o projektu vrijednom 759.260 eura, finansiranom od strane Evropske unije iznosom od 561.852 eura, dok su ostala sredstva obezbijedili Vlada Crne Gore, Opština Andrijevica i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Кomove i Prokletije.

Uništen riblji fond

Iz NVO "Gradišnjica" tvrde da su koncesionari minulih godina, vršeći transport šume samim tokom rijeke, bitno uticali da dođe do uništavanja ribljeg fonda.

– Rijeka Gradišnjica je u minulim vremenima bila toliko bogata pastrmkom da su je mještani rukama vadili. Međutim, koncesionari su put za transport šume napravili riječnim koritom, čime je uništeno glavno mrestilište u dijelu Male rijeke. Tako je došlo do drastičnog smanjenja ribljeg fonda. Insistiramo da nadležne institucije preduzmu odgovarajuće mjere za adekvatno poribljavanje Gradišnjice, jer bi se na taj način povratila njena puna atraktivnost – kazali su članovi NVO "Gradišnjica", dodajući da je i priča o otvaranju pogona za preradu ljekobilja i šumskih plodova ostala samo mrtvo slovo na papir

Tada je, presijecajući svečanu vrpcu, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Džordž Vizner naglasio da je uvjeren da će pomenuta saobraćajnica ubrzati lokalni socioekonomski razvoj i poboljšati uslove života na ruralnom području opštine Andrijevica.

Mještani tvrde da su se njegova nadanja dobrim dijelom izjalovila i da država u međuvremenu nije preduzela nijedan konkretan potez u cilju pune valorizacije prirodnih resursa Gradišnjice i okolnih planina.

image
-FOTO: DAN

Put je napravljen u nadi da će se na taj način pospješiti adekvatna valorizacija potencijala naše opštine. Međutim, zahvaljujući pogrešnoj državnoj strategiji, kojom je šumsko bogatstvo ustupljeno na korištenje tajkunskim organizacijama, Gradišnjica je poslužila samo kao rezervat za bogaćenje privilegovanih pojedinaca. Dobro je što smo spriječili da se nastave aktivnosti oko izgradnje hidroelektrana na Gradišnjici. Ali nije dobro što su izostale neophodne podsticajne mjere koje bi privukle direktne investicije i koje bi doprinijele da određene kompanije prošire svoje uslužne i druge kapacitete – kazao je mještanin Branko Кastratović.

Mještani smatraju da se bez adekvatne zaštite raspoloživih prirodnih potencijala ne može govoriti o razvoju turizma i poljoprivrede u andrijevičkoj opštini.

- Кoncesionari ne uništavaju samo puteve. Oni za sobom ostavljaju pravu pustoš u našim šumama. To je totalna devastacija prirodnog blaga kojim raspolaže Gradišnjica. Zbog toga je, umjesto ovako maćehinskog odnosa, ka punoj valorizaciji Gradišnjice potrebno preduzeti niz dodatnih aktivnosti, od izgradnje smještajnih kapaciteta i stvaranja raznovrsne turističke ponude, pa sve do modernizacije putne mreže i adekvatne zaštite prirodnih blagodeti– poručili su mještani.
u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 11:34