/ - FOTO: M.NOVOVIć
23/08/2022 u 08:53 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Problemi mještana u bjelopoljskom naselju: Žive u strahu od klizišta, zemlja se stalno obrušava

Sad imamo novo klizište, na samo nekoliko metara od zgrade do tunela sručio se dio zemlje, kazala je Ramiza Hasanović

Stanari dviju lamela za socijalne slučajeve u naselju Кlanac godinama muku muče s dijelom prilaza do zgrada iz pravca Malog Polja, odnosno Rakonja, koji je u dužini od 50-ak metara neasfaltiran, a nevolju im pričinjavaju i atmosferske vode.

Uz sve to, od prije nekoliko mjeseci strahuju i od klizišta.

– Predao sam zahtjev Sekretarijatu za stambeno-komunalne uslove i Direkciji za investicije kojim tražimo hitnu intervenciju kako bismo spasili ne samo zgradu u kojoj živimo nego i naše živote. Nemamo više strpljenja da čekamo i očekujemo da se nadležni konačno smiluju i pomognu nam – kaže Dragoslav Radović, koji je u ime komšija juče podnio zahtjev nadležnim opštinskim službama.

Mirsad Pepić navodi da s porodicom živi u stalnom strahu otkad se brdo iznad zgrada pokrenulo prije nekoliko mjeseci.

– Pojavilo se klizište, obrušila se velika količina zemlje. Sreća što je ta zemlja pala pored zgrada. Кanal u kom su bile cijevi je oštećen i voda nekontrolisano teče. Pored vode često se slivaju i fekalije – kaže Pepić.

Uzalud se radovali asfaltu

Pepić, Radović i Hasanović tvrde da su još jednom obmanuti kad je riječ o asfaliranju dijela ulice pored zgrade i da lokalna uprava nije ispunila obećanje koje im je dala.

– Prije dva mjeseca kad su došle mašine, koje su nasule tampon i izvršile pripremu za asfaltiranje, bili smo presrećni. Mislili smo da ćemo se konačno spasiti od prašine i moći da izađemo ispred zgrade ili da otvorimo prozore. Кad padne kiša, moramo obuvati gumene čizme da prođemo. Još nam rekoše da uklonimo auta i da će se odmah asfaltirati. Evo dva mjeseca prođe, a od toga ne bi ništa – ističe Pepić, dodajući da im problem stvara i prašina zbog trenutnih radova na sanaciji obližnjeg tunela na željezničkoj pruzi, ali i kanalizacija koja se ne samo iz tih dviju zgrada već i iz obližnjih kuća sliva prema Limu

Prema njegovim riječima, na vrhu brda su visoki četinari koji, ukoliko klizište i dalje bude radilo, mogu da naprave neprocjenjivu štetu, ne samo materijalnu nego i da ugroze živote stanara.

image
- FOTO: M.NOVOVIć

– Tražili smo da se klizište sanira, ali se niko udostojio nije ni da pogleda. Sad imamo novo klizište, na samo nekoliko metara od zgrade do tunela sručio se dio zemlje. Zbog toga smo tražili da se postavi betonski potporni zid i da se konačno makar taj dio trajno zaštiti. Dali su nam ove stanove, misleći da su nas se kao socijalnih slučajeva riješili i ostavili nas kao u nekom getu – ističe Ramiza Hasanović.

Fahrudin Begović, direktor Direkcije za investicije, kazao je juče da još nije dobio zahtjev stanara i da će čim ga dobije uputiti stručnu ekipu da procijeni situaciju i krene u sanaciju klizišta.

– Što se tiče dijela ulice koja je pripremljena za asfaltiranje to će se uraditi vrlo brzo, s obzirom na to da je izvođač radova dobio plan – rekao je Begović.

Duško Ružić, sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, kazao je da je spreman da istog trenutka uputi mehanizaciju da sanira klizište, ali da se na tom dijelu mora postaviti potporni zid.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 14:19