Protest ispred pozorišta / - FOTO: DAN
18/04/2024 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže ostavku izvršnog direktora Janka Jelića

Grupa građana okupila se ispred Nikšićkog pozorišta i zatražila ostavku umjetničkog direktora Janka Jelića, jer je zabranio izvođenje predstave “IzloŽena”.

Protest je organizovala Nezavisna teatarska scena "Bunt". Okupljene su nosile transparente: “Igrom slučaja sam neukrotiva”, “Igrom slučaja zahtijevamo javno izvinjenje” i “Odgovornost, ostavka”.

Jelić je izazavao burne reakcije javnosti kada je odbio da na repertoar stavi predstavu “IzloŽene” nezavisne teatarske scene Bunt, koja govori o temi rodne neravnopravnosti i nasilja nad ženama.

image

Protest ispred pozorišta

- FOTO: DAN

U svom obrazloženju ranije je naveo da se radi o temi koja je “izlizana” i predstavlja “angažovanu propagandu”, te da on smatra “da su žene te koje diskriminišu”.

image

Protest ispred pozorišta

- FOTO: DAN

Zbog ovih izjava pokrenuta je i peticija za njegovu smjenu.

Podsjetimo, iz Nikšićkog pozorišta je saopšteno ranije da su posljednja dešavanja povodom nepostavljanja na repertoar pozorišne predstave „ dobila tendenciozna i selektivna tumačenja u kojima, kako navode, provijavaju problematični tonovi i sudovi.

Onlajn peticijom do smjene Jelića

Istakli su da odluka umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića da ne prihvati postavljanje pomenute predstave na repertoar nije nikakva zabrana niti relativizacija problema diskriminacije i nasilja, već “stav utemeljen na estetskim principima”.

Kovačević pozvao na scenu, Bunt odbio dok Jelić ne ode iz Nikšićkog pozorišta

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:46