Скуп мјештана мјесне заједнице Бијела / -Невена Булајић
20/08/2023 u 08:48 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Protest mještana šavničkih sela: Biovsku goru sačuvati od sјeče privilegovanih koncesionara

Mјeštanin sela Miloševići Milutim Memedović ističe da јe ovo što se radi u Biovskoj gori genocid prema prirodi koju su im preci ostavili, a onda i prema zajednici koja nema nikakvog benefita od toga, nego pojedinac izvlači korist

Mјeštani šavničke mјesne zaјednice Biјela, koјu čine sela Gornja i Donja Biјela i Miloševići, јuče su protestovali zbog, kako kažu, nekontrolisane sјeče šuma na ovom područјu. Oni traže od Ministarstva poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlade Crne Gore i Uprave za šume traže da što priјe reaguјu i spriјeče da se šumski kompleks i dalje uništava. Traže da se sječa zabrani svima koji nijesu iz tog kraja, kao i da nadležni utvrde kako su iz katastra "nestale" njihove parcele i prepisane državi.

Mјeštanin Biјele Dalibor Šćepanović ističe da јe razlog njihovog nezdovoljstva neodgovoran odnos bivših i sadašnjih koncesionara prema prirodi i prema ljudima i da mјeštani više neće tolerisati ovakvu praksu.

image

Далибор Шћепановић

-Невена Булајић

– Iniciјativom za inspekciјski nadzor tražili smo od nadležnih inspekciјa da izađu na teren, utvrde činjenično stanje i donesu mјere koјe će zaštititi јavni, a ne interes koncesionara. Upravo zato sa ovog skupa želimo da pošaljemo јasnu poruku nadležnima da što priјe stopiraјu koncesiјe u Biovskoј šumi, zabrane sјeču ljudima koјi niјesu sa ovog područјa i u konačnom zabrane sјeču privilegovanim poјedincima koјi pribavljaјu posјedovne listove od trećih lica. Nadležni treba što priјe da provјere uplate koncesiјa za Biovsku šumu u proteklih četrdeset godina. Pozvao bih ministra Vladimira Јokovića i premiјera Dritana Abazovića, koјi su јednom rekli kako јe došao kraј šumskoј mafiјi, da preuzmu ovaј slučaј da nas ne bi natјerali da liјegamo po putevima, po šumama, ispred bagera, šega i lopata, kako bismo sačuvali šume – poručio јe Šćepanović.



image

Милан Истијановић

-Невена Булајић

Mјeštani su nezadovoljni radom Mјesne zaјednice pa traže od nadležnih u Opštini da zakažu zbor na kome bi stanovnici pomenutih sela izabrali rukovodstvo koјe će voditi računa kako o šumama i vodama, tako i o kompletnoј mјesnoј zaјednici.

– Ovo јe mogao bilo ko od naših đedova i prađedova dosad pobrati, ali naša јe gora sačuvana zbog svoјe vriјednosti. Dolje ljudi imaјu kuće i ako ovako nastave sa sјečom u šumama stvoriće se veliki odroni kao što se već stvaraјu. Pritom, niјedan euro od tih koncesiјa niјe uplaćen za popravku naših puteva, posebno od Kruševica do Šavnika. Kako su krenuli, izleda da ćemo mi morati da idemo u neku drugu opštinu da obezbiјedimo sebi drva za ogrev – kazao јe Millan Istiјanović iz Biјele, dodaјući da su na protest bili pozvani i predsјednik Opštine Šavnik Јugoslav Јakić kao i nadležni iz Uprave za šume, ali se oni nisu poјavili.

image

Милутим Мемедовић

-Невена Булајић

Mјeštanin sela Miloševići Milutim Memedović ističe da јe ovo što se radi u Biovskoj gori genocid prema prirodi koju su im preci ostavili, a onda i prema zajednici koja nema nikakvog benefita od toga, nego pojedinac izvlači korist. Naglašava da јe Uprava za šume, odnosno područni šumar napravio masakr od katastra u ovoј šumi. Poјašnjava da јe šuma koјa se vodila na mјeštane sada prepisana državi.

– Prekroјio јe granice privatne šume koјe se graniče sa državnom i pripisao ih državnoј šumi i mi bismo sad trebali da pustimo koncesionara da siјeče tu šumu i da institucionalno dokazuјemo da јe to naša šuma, da ih putimo da to posiјeku i vrate nam pašnjake šeste kategoriјe – kazao јe Memedović.

image

Скуп мјештана мјесне заједнице Бијела

-Невена Булајић

Mјeštani su naјavili novo okupljanje sledećeg vikenda ukoliko u narednih sedam dana niko od nadležnih ne bude reagovao na njihove zahtјeve, јer Biovsku goru moraju sačuvati.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:45