Protest stanara bivših radničkih stanova / foto: Željko Šapurić, Dan
23/07/2024 u 07:16 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Protest stanara radničkih baraka u Nikšiću traže pomoć nadležnih za krov nad glavom

Ispred zgrade Opštine јuče su protestovali bivši stanari srušenih radničkih baraka u Bulevaru 13. jul, preko puta fabrike "Metalac".

Barake su 2009. godine, kada se proširivao bulevar, porušene a njihovi stanari, Svetlana Bojić, Darko Radulović i Radun Bojić, ostali su bez krova nad glavom i žive u iznaјmljenim stanovima.

Svetlana Boјić kaže da im јe tadašnja lokalna uprava, na čelu sa Nebojšom Radojičićem, na ime stanarine mjesečno uplaćivala po 150 eura do, kako je navedeno, trajnog rješenja stambenog pitanja. Tako je bilo sve do 2014. godine kada јe na čelo lokalne uprave došao Veselin Grbović.

– Dolaskom Veselina Grbovića na čelo Opštine ukidaju nam se sve beneficije za plaćanje kirije. Nakon toga, mi smo pravdu tražili i preko suda i pet puta zaredom dobijali svaki sudski spor. Opština se žalila na poslednju presudu i Viši sud tada presuđuje u korist Opštine. Od tada mi našeg advokata Darka Dragovića nikad nijesmo mogli dobiti. Nas četvoro stanara više ne znamo šta da radimo, ostali smo bez ičega. Sada muku mučimo, jer od naših minimalnih penzija plaćamo stanarinu i komunalije, a svi smo praktično bolesni. Naša komšinica Raduša Ognjanović od bolesti nije mogla doći da sa nama protestuje. Ne znamo šta da radimo. Zahtijevamo da nas prime predsјednik Opštine Marko Kovačević ili predsјednik Skupštine opštine Nemanja Vuković i da nam pomognu. Svima koji su živjeli u nekadašnjim radničkim stanovima i barakama obezbijeđeno јe stambeno pitanje, samo nije za nas četiri porodice. Mi smo ostali na ulici – ispričala јe Bojić.

Ona kaže da јe živjela 30 godina u objektu tvrde gradnje, površine oko 40 kvadrata, a njen dјever u istom objektu živio јe 60 godina.

– Kada je 2017. godine Opština trebalo da nam po sudskoj odluci isplati novac, po žalbi tadašnje lokalne vlasti izgubili smo spor na Višem sudu. Naš advokat tada nam јe rekao da je to politička odluka. Od tada ni stana, ni para ni glasa od advokata – naglasila je Bojić.

Opština: Biće stavljeni na listu za privremeni smještaj

Iz Opštine Nikšić je saopšteno da su predstavnici stanara, Darko Radulović i Svetlana Bojić, upoznali predsjednika Kovačevića sa svojim stambenim problemom, obavijestivši ga da su u vezi s tim vodili sudski spor, koji je pravosnažno okončan u Višem sudu u Podgorici, u korist Opštine Nikšić.

– U skladu s tim, Opština Nikšić će poštovati donesenu sudsku odluku, jer je u pitanju spor koji je pravno završen, što se tiče institucija Crne Gore. Takođe, Opština Nikšić nema informaciju da li je Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog toga predata predstavka, imajući u vidu da su građani izgubili kontakt sa svojim advokatom.

Razumijemo nezavidan položaj u koji je stanare dovelo prethodno rukovodstvo Opštine Nikšić i potrudićemo se da im pružimo podršku kao građanima u stanju socijalne potrebe, stavljajući ih na listu za dobijanje privremenog smještaja – navedeno je u saopštenju Opštine Nikšić.

Darko Radulović kaže da su u njihovom slučaju zatajile državne institucije.

– Ugovor o plaćanju kirije potpisali smo sa tadašnjim gradonačelnikom Radojičićem. Ovim protestom želimo da se konačno riješi naše pitanje. Osnovni sud u Nikšiću je svaki put presudio u našu korist. Pozivam i ombudsmana i njegovu pravnu službu, kod kojih sam bio i koji su mi rekli da je ovaj naš slučaj stvarno nemoguć, da nam se pridruže. Borićemo se i nećemo sigurno odustati, jer nemamo više kud – kazao јe Radulović.

U romskom naselju u Nedakusima izgorjele tri barake

Stanare radničkih baraka primili su predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i šef kabineta Marko Perućica.

Nakon sastanka sa Kovačevićem, Darko Radulović јe kazao da zasad neće organizovati proteste pred zgradom Opštine.

– Dobili smo obećanje, čekaćemo da bude ispunjeno – istakao je Radulović i dodao da im јe Kovačević rekao da će gledati da riješe problem, kada se oslobode neke stambene jedinice za socijalno stanovanje.

– Obećano nam je da će nam Opština materijalno pomoći, ali nije precizirano kada i sa koliko novca. Mi smo pristali na takav dogovor i zasad obustavljamo protest ispred zgrade Opštine – kazao јe Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 20:47