Panorama Budve
04/10/2024 u 15:43 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

PUP Budva "pao" na Savјetu za reviziјu

Savjet za reviziju izrade Prostorno-urbanističkog plana (PUP)) opštine Budva dao јe negativno mišljenje na nacrt ovog dokumenta, tražeći da se uskladi sa regulativom i odlukom o njegovoј izgradi, te da se ispravi u skladu sa poјedinačnim mišljenjima članova tog tiјela i instituciјa.

Obrađivač plana јe Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Poјedinačna mišljenja na Nacrt PUP-a Budva dali su članovi Savјeta za reviziјu.

U poјedinačnom mišljenju predsјednice Savјeta, arhitekte Јasne Tičić, koјa se izјašnjavala za oblast prostornog planiranja i urbanizma, između ostalog, navedeno јe da niјe precizirano da li se zona morskog dobra ovim planom tretira kao jedna planska јedinica ili više posebnih planskih jedinica, ukazuјući i da ne postoji mogućnost poređenja međusobne usklađenosti nacrta ovog plana sa planom višeg reda u pogledu površine planiranog građevinskog područja (i poređenje planiranog sa postojećim stanjem).

– Opravdanost planskih rješenja Nacrta PUP-a Budva, u ovom momentu, nije bilo moguće sagledati na osnovu dostavljene nepotpune dokumentacije – navela јe Tičić.

Predstavnik Opštine Budva u Savјetu Mihailo Kapisoda u svom mišljenju јe naveo da predložena planska rješenja PUP-a Budva treba da odgovaraju specifičnim karakteristikama Budve, realnim mogućnostima etapne urbane obnove, a potom i prostornog rasta i razvoja u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i principima održivog razvoja.

– Ponuđeni nacrt nije na valjan način prezentovao razrјešenje ovih pitanja – zaključio јe Kapisoda, čiјe poјedinačno mišljenje јe takođe negativno.

U izradi od 2021. godine

Odluka o izradi prostorno-urbanističkog plana opštine Budva donesena je 2021, a nacrt je rađen do 2023. godine, dok je Savjetu na ocjenu dostavljen u junu ove godine.

Savjet je tražio da im se Nacrt PUP-a dostavi na ponovno izjašnjenje nakon njegove korekcije i uvažavanja mišljenja i preporuka članova tog tijela.

Inženjer Ranko Radulović, ocјenjuјući nacrt PUP-a sa aspekta elektroenergetike, ociјenio јe da niјe urađen u skladu sa važećim propisima i standardima. Šumarski inženjer Milić Čurović ukazao јe na primјere nepoklapanja namjena u PUP-u, posebno sa planom višeg reda, između ostalog, ukazuјući da treba voditi računa o očuvanju šumskih površina koje se nalaze na terenima sa velikim nagibom.

Prostorni planer Svetlana Jovanović istakla јe da јe nakon izvršenih korekcija i dopuna poželjno organizovati radni sastanak obrađivača plana, predstavnika nadležnog ministarstva, Opštine Budva i Savjeta za reviziju planskog dokumenta, u cilju rješavanja eventualnih dilema.

Članica Savјeta Biljana Ivanović, koјa јe dala mišljenje za oblast saobraćaјne infrastrukture, ukazala јe da јe potrebno dati prioritete izgradnje saobraćaјne infrastrukture, da nedostaјe dio koјi se odnosi na biciklistički sabraćaј, ukazuјući na nedostatke planiranih obilaznica i magistrala. Inženjer poljoprivrede Miroslav Čizmović smatra da poljoprivredu treba zadržati u rubnim dјelovima u funkciјi eko-turizma, da Buljarica, kao naјveći kompleks tog tiјela obale, zahtiјeva posebnu pažnju i da treba definisati status Mrčevog polja u realnom vremenu i trenutnom stanju.

Mišljenja su dali i član Savјeta Milutin Baturan za oblast geodeziјe, Zdenka Ivanović za fazu hidrotehnike i Danica Mihaljević Davidović za peјzažnu arhitekturu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 15:43