Radnici Port of Adria održali danas štrajk upozorenja / - FOTO: D.S.
12/10/2023 u 12:06 h
D.SD.S
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnici Port of Adria održali danas štrajk upozorenja

Prema riječima predsjednika štrajkačkog odbora, Ratka Stanisavljevića, radnici traže povećanje zarada. On kaže da su njihovi zahtjevi prosti i jednostavni, sa ciljem povećanja plata, koje su u ovom trenutku jako niske

Radnici pomorske kompanije Port of Adria (PoA) održali su danas štrajk upozorenja zbog veoma niskih zarada i ugrožene egzistencije zaposlenih.

Prema riječima predsjednika štrajkačkog odbora, Ratka Stanisavljevića, radnici traže povećanje zarada. On kaže da su njihovi zahtjevi prosti i jednostavni, sa ciljem povećanja plata, koje su u ovom trenutku jako niske.

Među okupljenim su bili predstavnici dva sindikata.

- Probali smo da ostvarimo kontakt sa menadžmentom firme, ali do sada to nismo uspjeli. Zadnji sastanak smo imali u petak i nismo ništa dogovorili. Mi smo, inače, i prije toga odlučili da stupimo u štrajk upozorenja. Šta će biti narednih dana zavisi od poslodavca, da li će prihvatiti naše uslove ili neće. Ako ne prihvati zna se što slijedi, generalni štrajk, mada nam to nije drago i nikom nije milo da štrajkuje - tvrdi Stanisavljević, dodajući da, osim povećanja zarada, traže i poboljšanje nekih uslova rada.

- Kad su nas prodali 2014. godine bilo je obećano svega i svačega. Tvrdili su da će ovo biti najbolja privatizacija u Crnoj Gori, čak i da je socijalni program izuzetno povoljno napravljen. Oni su stvarno u jednom periodu tri-četiri godne uložili određena sredstva, ali to nije dovoljno za ovakav obim posla. Međutim, u međuvremenu je sve nekako stagniralo. Od 2014. godine nama čak nisu podigli platu, a 2019. i 2020. godina, u vrijeme epidemije, smanjili su za nekih 11 ili 12 odsto. Tražili smo da nam se to vrati, međutim poslodavac nije imao sluha za to. Pretovara trenutno nema i to je pokazatelj  kako mendžment radi. Mi tražimo bolje uslove i u većini smo jedinstveni u ovim zahtjevima. Istina ne baš svi, od 240 stalno zaposlenih nas je 178 potpisalo zahtjeve za štrajk upozorenja - kaže Stanisavljević.

Generalni Sekretar SSCG, Duško Zarubica, istakao je da radnici mogu da očekuju njihovu bezrezervnu podršku.

- Sve dok bude socijalna borba imate našu podršku u stručnom, tehničkom, finansijskom i svakom drugom smislu. Znam da ste i ranije pokušavali da nađete rješenje, i to više puta, ali i da nije bilo odgovora sa druge starne. Poznato mi je da ovdje imaju dva sindikata, vidim da u ovoj situaciji djelujete jedinstveno, i jedino to i može dovesti do cilja - kaže Zarubica.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:11