herceg novi  / FOTO: žANA BOJANIć
03/10/2024 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rekordna godina za Gradsku Luku Herceg Novi: 37 odsto više plovila

Prvi put od perioda korone u Agenciji za gazdovanje Gradskom lukom Herceg Novi imaju odličnu nautičku sezonu.

- Za devet mjeseci ove godine imali smo 37 odsto više plovila nego prošle godine. Do kraja godine bićemo sigurno na nekih 85 odsto prometa iz 2019. godine, što je sjajno. Biće ovo rekordna godina poslije pandemije korona virusa- navodi za Novski portal, izvršni direktor Agencije, Božo Ukropina.

Nautička sezona još nije završena. I sinoć su bili puni vezovi, dva guleta na vrhu mula, katamarani koji polako napuštaju zbog najavljenog nevremena. Trebalo je da ostanu par dana. U Agenciji i dalje očekuju dolazak turističkih brodova ako u oktobru bude bar deset lijepih dana.

- Sezona nam je počela od maja i onda su dolasci brodova bili sve bolji, pa su jul i avgust 25 odsto bili bolji nego lani. Iz okruženja nam je dolazilo u toku dana 4 do 6 turističkih brodova, Vesna, Lipovac, Budvanka, Anita, Marija D…Nekoliko njih je ostajalo i po mjesec. Prosječna iskorišćenost vezova je bila 80%. Iako je vrijeme bilo loše u septembru takođe je taj mjesec bio bolji od prošlogodišnjeg, za 23 odsto- kazao je on.

Da nije ovakvo vrijeme u oktobru u Agenciji bi već imali dobre rezervacije i ne bi bilježili otkazivanja, dodaje Ukropina i ističe i dobru stvar za poslovanje Gradske luke.

- Ostali smo interesantni čarterima na jedan dan i vraćamo se s našim malim kapacitetima na to tržište uprkos savremenih marina Lazure i Portonovi- rekao je.

Inače, u najavi velikog juga večeras i sjutra u Agenciji za gazdovanje Gradskom lukom se plaše udara velikih valova i hoće li izdržati lukobran koji godinama čeka obnovu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 13:23