Ribolovci na okupu / foto: milovan novović
21/07/2024 u 07:15 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rijeke devestarine, riba "pobjegla" iz Bistrice

S ciljem promocije rijeke Bistrica, njenog ribljeg fonda i "flaj fišinga", odnosno sportskog ribolova, članovi Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) "Sinjavac" organizovali su "Dan sportskog ribolova" i u okviru njega druženje sa kolegama iz nekoliko okolnih gradova ali i ribolovcima iz Slovačke.

Kako je kazao predsjednik SRK Sinjavac Ismet Softić, i ovo druženje bilo je dokaz da su ribolovci jedinstveni u stavu da sačuvaju rijeke, posebno Lim i Bistricu, od krivolova i deponija smeća kojima su izložene. Ribolovaca su, kaže Softić, uputili glasan protest i apel nadležnima da se sačuvaju rijeke.

image

Presumjer tok rijeke Lim

foto: milovan novović

– Sportski ribolov smo organizovali od Mjesnog centra Bistrica, tzv. "Kahve" prema "Vizitoring centru", odnosno Podvrhu i mjestu gdje se radi na valorizaciji turističkih potencijala Đalovića pećine. Na ovom prostoru, kojim teče prelijepa rijeka Bistrica planiramo da napravimo revir za sportski ribolov, odnosno za ribolov po sistemu "uhvati i pusti". Planiramo da u narednom periodu poribimo rijeku autohtonom pastrmkom i predamo zahtjev nadležnima da se donese odluka o trajnom zabranu ribolova na Bistrici u naredne dvije do tri godine – kaže Softić, dodajući da je sve manje ribe u Bistrici, koja je ne tako davno bila bogata ribljim fondom, ali su, kako tvrdi, krivolov i devastacija rijeke i njenih obala, odnosno eksploatacija šljunka, doveli do toga da je riba skoro nestala.

Za organizaciju Kupa Crne Gore preduslov bogat riblji fond

Član Upravnog odbora SRK "Sinjavac" Alija Ećo ističe da bjelopoljski ribolovci postižu uspjehe na raznim takmičenjima i prvenstvima u zemlji i u okružnju.

– Na Kupu Prijepolja u Republici Srbiji prije nekoliko dana, u izuzetno jakoj konkurenciji, osvojili smo drugo mjesto. Na takmičenju na Lesendru osvojili smo takođe drugo mjesto kao i na takmičenju u Nikšiću na Krupcu na Kupu Elektroprivrede – kaže Ećo i dodaje da imaju mogućnost da na Bistrici organizuju Kup Crne Gore, ali je preduslov da postoji bogat riblji fond.

– Uradićemo sve da uz pomoć Opštine i Turističke organizacije obogatimo rijeku Bistricu ribljim fondom, ali prije toga moramo da očistimo obale i korito rijeke – kazao je Ećo.

– U rijeci i na njenim obalama velike su količine smeća tako da je i to doprinijelo u znatnoj mjeri da su ribe "pobjegle" iz Bistrice. Oni koji su danas sa nama posjetili rijeku nijesu mogli da vjeruju šta se sve nalazi u Bistrici i na njenim obalama. Kažu da ljepše rijeke, a više smeća i otpada nijesu svojim očima vidjeli –- naglasio je Softić i dodao da je tokom pripremnih radova na projektu postavljanja obaloutvrda i šetališta pored Lima, od Vatrogasnog doma do Doma zdravlja, u dužini nešto većoj od 600 metara, došlo do devastacije rijeke Lima.

– Pregrađen je tok Lima. Korito rijeke je sada otišlo na drugu stranu, prema Patkovoj otoci. Na terenu je sada pravo ruglo – ističe Softić i dodaje da su se obratili lokalnoj upravi i državnim organima da se sve uradi da se stanje popravi i korito Lima vrati u prvobitni tok.

– U blizini ušća Lješnice u Lim bilo je stanište ribe. Sad su ribe pobjegle, kako se kaže, glavom bez obzira – naglašava Softić i apeluje da se korito Lima vrati u prvobitno stanje, odnosno da rijeka i dalje teče kuda je inače tekla.

Iz Opštine su saopštili da će sa stručnim licima i izvođačem radova obići teren, vidjeti o čemu se radi i preduzeti sve da problem bude riješen.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 00:39