Школа, илустрација / - Фото: UNSPLASH
24/11/2022 u 07:16 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Roditelji učenika u Kolašinu: Boјkot nastave dok ne zagriјu učionice

Predsjednica Savjeta roditelja Milena Vlahović kazala je da problemi sa grijanjem u tri kolašinske škole i vrtiću postoje od 2011. godine i da roditelji više ne mogu da šalju dјecu u hladne učionice

Roditelji učenika OŠ "Risto Manojlović" јuče su u holu škole održali protest јer njihova dјeca od početka sedmice prate nastavu u učionicima koјe nemaјu griјanje. Roditelji zahtijevaju da se riješi problem sa grijanjem, inače neće slati djecu na nastavu. Traže urgentnu nabavku određenih količina mazuta, neophodnih za zagrijavanje učionica, ali i dugoročno rješavanje problema grijanja u osnovnoj, srednjoj i muzičkoj školi, kako i u vrtiću. Nakon protesta, održan je sastanak tima za djelovanje u kriznim situacijama, a zatim i vanredna sjednica Nastavničkog vijeća, kojoj su prisustvovali svi članovi. Nastavničko viјeće јe doniјelo odluku da podrži roditelje i da se nastava ne izvodi u neadekvatnim uslovima rada. Više škola na sјeveru i u Podgorici imaјu isti prolem zbog kašnjenja isporuke energenata za ovu zimsku sezonu.

Predsjednica Savjeta roditelja Milena Vlahović kazala je da problemi sa grijanjem u tri kolašinske škole i vrtiću postoje od 2011. godine i da roditelji više ne mogu da šalju dјecu u hladne učionice.

– Dešavalo se i prethodnih godina da se obustavi grijanje i djeca se apsolutno smrzavaju. Od јuče bojkotuјemo nastavu. Svake godine se dešava da je tokom hladnih dana grijanje nedovoljno, bez obzira na pokušaje škole da racionalizuju i griju po jedan ili nekoliko sati, kako bi uštedjeli. Dešavali su se periodi kad grijanja nije uopšte bilo. Prije nekoliko godina djeca su u decembru dvadesetak dana bila u školi bez grijanja. Godinama Savjet roditelja piše ministarstvu, ali sada smo odlučili da protestom skrenemo pažnju na ogroman problem koji imaju kolašinske osnovna, srednja, muzička škola i vrtić, to jest djeca i oko 140 zaposlenih u tim ustanovama – navela je Vlahović.

Ona kaže da je određeni broj roditelja kazao da neće slati djecu u školu.

– Savjet nije odlučio o daljim koracima, najveći dio roditelja nije јuče poslao djecu u školu – saopštila je Vlahović.

Ministarstvo loše planiralo

Direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić ociјenio јe da su problemi sa nabavkom energenata za obrazovne ustanove nastali zbog lošeg planiranja sredstava od strane Ministarstva prosvјete, ali otežavaјuće okolnosti su bile i rebalans budžeta, kao i saјber-napadi koјi su usporili proceduru.

– Poseban problem su i loša zakonska rјešenja. Uprava za katastar i državnu imovinu sprovela јe kreјam 2021. godine postupak јavne nabavke energenata za potrebe državnih organa, među koјima јe i Ministarstvo prosvјete, i ugovor za predmetnu nabavku јe zaključen 3. decembra na period od godinu dana, a Ministarstvo prosvјete se već posliјe tri mјeseca obratilo tražeći aneks ugovora zbog utrošenih količina i sredstava po predmetnom ugovoru. Ministarstvo prosvјete јe loše planiralo svoјe potrebe na godišnjem nivou, pa јe Ministarstvo finansiјa obezbiјedilo nedovoljna sredstva za period od godinu dana. Uprava јe pokrenula postupak nabavke poštuјući sve procedure i rokove u skladu sa zakonom, a na osnovu sredstava obezbiјeđenih u budžetu i niјe dužna da se stara o tome da li neka instituciјa ima dovoljno sredstava – ističe Đurišić.

Direktorica škole Nataša Peković kazala јe da ne postoјe ni minimalni uslovi za rad u školi.

– Ne mogu drugačije nego da se solidarišem sa roditeljima kao direktorica i kao roditelj. U školi јe temperatura vazduha osam stepeni, te nema minimalnih uslova za rad. Imali smo najave da će prošle sedmice stići lož ulje, ali se to nije dogodilo. Ono što je bilo do nas, mi smo uradili, raspisali smo tender, a za sve to јe potrebno vrijeme – navela je Peković.

Nastavničko viјeće јe saopštilo da su prosvjetni radnici, kao i mnogo puta do sada, bili na visini zadatka, jer se prvi put ne dešava da rade u izuzetno otežanim uslovima rada.

– Poštujući principe i odredbe Konvencije o pravima djeteta, čija je potpisnica država Crna Gora, a odnose se na prava djeteta na obrazovanje, a djelujući u skladu sa najboljim interesima djeteta, odlučili smo da se nastava ne izvodi u neadekvatnim uslovima rada – navode oni.

Nastavničko vijeće, na ovoj sjednici, jednoglasno je donijelo odluku da se solidariše sa zahtjevima roditelja, izrečenim na protestima.

Oni zahtijevaju da se riješi problem sa grijanjem, u protivnom, roditelji neće slati djecu na nastavu.

– Jedini prihvatljiv vid nastave je nastava u učionici – prelazak na onlajn nastavu je kategorično odbijen. Ukoliko do ponedjeljka, 28. novembra, problem sa grijanjem ne bude riješen, Nastavničko vijeće će ponovo zasijedati i donijeti nove odluke u skladu sa situacijom. Donesene odluke su i način da sačuvamo profesionalno i ljudsko dostojanstvo svih zaposlenih, a prije svega, vodeći računa o najboljem interesu djece – poručuje Nastavničko vijeće JU OŠ "Risto Manojlović" iz Kolašina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2022 11:18