За помоћ сеоском подручју Агробуџетом предвиђене 23 мјере / -Б.Је.
25/04/2022 u 06:45 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Самохрани родитељи у Пљевљима остали без помоћи

Нећемо расписивати нови Јавни позив за подршку самохраним родитељима јер та мјера није предвиђена Агробуџетом за ову годину, каже секретар Секретаријата за привреду Будимир Бајчетић

Општина Пљевља за ову годину опредијелила је 452.000 еура за Агробуџет. У оквиру поменутих новчаних средстава постоје 23 мјере помоћи сеоском становништву. Једна од тих мјера је и додјела новчане помоћи брачним паровима млађим од 45 година. Недавно је објављен јавни позив, који ће трајати до новембра, а право на помоћ у износу од 400 еура имају искључиво брачни парови млађи од 45 година. У таквим околностима новац неће добити жене и мушкарци, млађи од 45 година, који су услед смрти брачног друга остали да се сами старају о дјеци. Из локалне управе признају да је идеја да и самохрани родитељи требају да добију новчану помоћ занимљива, али да се у овој години оне не може спроводити.

image

Будимир Бајчетић

-Б.Је.

-Секретаријат за привреду неће расписивати нови Јавни позив за подршку самохраним родитељима до 45 година старости, јер та мјера није предвиђена општинским Агробуџетом за 2022.годину. Пошто је идеја занимљива, Секретаријат за привреду размотриће могућност планирања ове или неке друге мјере подршке, која би у следећој години обухватила и ову категорију корисника - каже за "Дан" Будимир Бајчетић, секретар Секретаријата за привреду.

image

Бојан Крвавац

-Демократе

Субвенције усмјерити према женама на селу

Потпредсједник Општинског одбора Демократа Бојан Крвавац сматра да додатну помоћ треба усмјерити према женама са сеоског подручја, јер су оне стуб сваког домаћинства, а поготово сеоског.

- Субвенције као подстицај младим брачним паровима на селу су коначно добар почетак у правцу стварања предуслова за опстанак и развој пљеваљских села. Међутим, субвенције као такве имају битних недостатака, јер супруга која је остала без брачног друга у млађим годинама нема право на субвенцију, каже Крвавац и додаје да би било сврсисходније да носиоци субвенција, када су млади брачни парови у питању, буду жене, како би се домаћинства што брже развијала јер жене на селу раде и доприносе, а немају могућност да добију мјесечна примања за свој рад.

У таквим околностима мали број брачних парова са села добиће предвиђену новчану помоћ. У већини случајева на сеоском подручју мужеви су и до 15 година старији од жена, па су многи од њих одавно прешли ту границу од 45 година. Из локалне управе, као и у случају самохраних родитеља, тврде да за ову годину не могу да мјењају утврђену мјеру. Не искључују могућност да се у наредном периоду новчана помоћ директно усмјери за жене на сеоском подручју, које су млађе од 45 година.

-Ове године нећемо додатно мијењати критеријуме прихватљивости агробуџетске мјере којом се предвиђа подршка младим брачним паровима, проширивањем могућности да предвиђена средства могу добити супруге које су млађе од 45 година. Међутим, у наредном периоду размотрћемо и овај предлог, а у зависности од висине планираног Агробуџета могуће је креирати мјеру сличну овом предлогу. У сваком случају мјере које се односе на материјалну и другу подршку женама које живе и раде у руралним подручјима добиће своје мјесто у неком модификованом облику - тврди Бајчетић.

У децембру ће се тачно знати колико ће брачних парова у селима добити опредијељену помоћ, што ће показати и у којој мјери у локалној управи познају право стање у пљеваљским селима, као и колико су стручне службе које припремају и пишу општинске одлуке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:02