Са конференције у Новом Пазару / - фото: М.Н.
01/12/2021 u 12:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарадња Бијелог Поља и Новог Пазара: Заједничком акцијом до бољих услуга дјеци и младима са инвалидитетом

У оквиру пројекта у Бијелом Пољу ће се спровести доста активности: набавка опреме и обука запослених за увођење неурофидбек и биофидбек третмана, увођење услуге дневног центра за одрасле особе с инвалидитетом...

Конференцији за медије у оквиру пројекта "Заједничком акцијом до бољих услуга" одржаној у Новом Пазару, у хотелу Врбак, присуствовали су и представници бјелопољског Дневног центра за дјецу и омладину са посебним потребама "Тиса" на челу са директором Енсадом Омеровићем.

Како би унаприједили сарадњу између институција и организација које дјелују на пољу заштите дјеце и младих са инвалидитетом у општинама Бијело Поље и Нови Пазар, у оквиру пројекта је успостављена и Мрежа прекограничне сарадње у области социјалне заштите Бијело Поље - Нови Пазар а коју чине представници 11 институција и организација која третирају питања социјалне заштите циљне групе што ће допринијети унапређењу положаја особа с инвалидитетом у Бијелом Пољу и Новом кроз размјену знања, искустава, те креирање платформе за заједничко дјеловање у будућности.

Партнер Бјелопољцима је Удружење за помоћ ментално недовољно развијених особа „Тахир Таша Делић“.

- На конференцији су присуствовали представници медија, представници пројектних партнера укључених у припрему и реализацију пројекта, те представници организација и институција које брину о дјеци, младима и особама са инвалитетом у Новом Пазару и Бијелом Пољу - казао је Омеровић, додајући да је детаљно представљен пројекат, активности и очекивани резултати, циљне групе и крајњи корисници, те представљена улога сваког од партнера у реализацији пројекта.

Кампови и креативне радионице

Такође, у оквиру пројекта планирана су два кампа, један у Србији, а други у Црној Гори, као и креативне арт радионице.

Кроз пројекат ће се оснажити укупно 144 дјеце и младих са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом који су корисници услуга ове двије институције, те ће запослени из институција стећи нова знања и вјештине које ће им помоћи у увођењу нових активности предвиђених пројектом.

Пројекат се финансира из средстава опредијељених од стране Европске уније кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора. Укупна вриједност пројекта износи 271.941,89  еура, од чега је Европска унија финансијски подржала пројекат у износу до 230.957,89 еура.

Пројекат је почео с реализацијом почетком јуна 2021. године и трајаће 24 мјесеца.

У оквиру пројекта у Бијелом Пољу ће се спровести доста активности, између осталог набавка опреме и обука запослених за увођење неурофидбек и биофидбек третмана, увођење услуге дневног центра за одрасле особе с инвалидитетом, као и унапређење просторних капацитета кроз опремање слане собе у сврху побољшања општег здравља и лијечење обољења респираторног система корисника дневног центра у Бијелом Пољу

- Такође, услиједиће и увођење мобилних јединица за теренску подршку особама са инвалидитетом у руралним подручјима. Пружање психо-социјалне подршке члановима породица корисника дневних центара у Бијелом Пољу кроз успостављање редовних радионица и онлајн алата - истакао је Омеровић, да су представљене и активности које ће бити спроведене у Новом Пазару.

Пројекат предвиђа осмишљавање и спровођење заједничке ефективне кампање о социјалној заштити дјеце и младих са сметњама у развоју и одраслих особа с инвалидитетом, као и постигнутим пројектним резултатима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:35