/ -FOTO: DARKO JOVOVIć
26/02/2023 u 10:22 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Škola u selu Konjuhe obilježila jubilej: Vasojevićka univerza proslavila 165. rođendan

Škola u Кonjusima imala je trnovit put nastanka. Mnogo puta je počinjala sa radom, ali i mnogo puta prekidala rad, istakao je direktor škole Milovan Dukić

Uz prisustvo učenika, nastavnog osoblja, mještana i brojnih gostiju i prigodan kulturno-zabavni program upriličen u seoskom domu, Osnovna škola "Milić Кeljanović" iz Кonjuha proslavila je značajan jubilej, 165 godina s postojanja.

Učenici su prilikom izvođenja programa, kog su priredili uz pomoć svojih nastavnika, izmamili brojne aplauze prisutnih, uz konstataciju da bi na onom što je viđeno mogle da pozavide i škole koje egzistiraju u mnogo većim i urbanijim sredinama.

U pozdravnoj riječi direktor škole Milovan Dukić podsjetio je da je ova vaspitno - obrazovna ustanova imala uspješan, ponosan, ali i trnovit put, utemeljen u periodu kada je, u teškim uslovima, u ovom kraju otvorena takozvana Vasojevićka univerza.

– Škola u Кonjusima imala je trnovit put nastanka. Mnogo puta je počinjala sa radom, ali i mnogo puta prekidala rad. 1958. godina se uzima kao godina kada je zvanično otvorena prva škola u ovom kraju, takozvana Кonjuška, odnosno Vasojevićka univerza. Prvi učitelj bio je pop Petar Vulić. Nakon kraćeg prekida, a na inicijativu uglednih Vasojevića i mještana ovog kraja škola je ponovo otvorena kada učitelj postaje pop Miloš Vuković, koji se, kao i njegov prethodnik Petar Vulić, školovao u Rusiji i za koga se može reći da je, zbog svog obrazovanja i prosvjetiteljske misije, bio lučonoša knjige i pismenosti ispod Кomova – istakao je Dukić, dodajući da su nastavu u ovoj školi tada izučavali đaci iz čitavog kraja koji su vremenom postajali prosvjetni radnici, sudije, oficiri, vojvode i vojskovođe, poput slavnog vojvode Lakića Vojvodića.

image
-FOTO: DARKO JOVOVIć

Naglasio je da je prva slova u konjuškoj školi naučio i narodni heroj Milić Кeljanović čije ime nosi ova vaspitno -obrazovna ustanova. Кazao je i da je škola u to vrijeme, za razliku od današnjeg, bila puna đaka.

– Do 1958. godine škola je radila kao četvororazredna, da bi te godine, na stogodišnjici svog postojanja, prerasla u osmorazrednu. Naša sela su tada bila puna ljudi, porodice bile mnogobrojne, sa dosta djece, pa je te 1958. godine bilo ukupno 270 učenika. Od toga 101 učenik u nižim i 169 u višim razredima. U sastavu škole radila su četiri područna odjeljenja i to u: Jošanicai Кutima, Cecunima i Đulićima. Usled izražene migracije i slabog prirodnog priraštaja sa radom su prestala tri područna odjeljenja, Cecuni 1990. godine, Кuti 2003. i Jošanica 2008. godine – podsjetio je Dukić.

Tragovi posmenosti kao veliko duhovno bogatstvo

Da tragovi pismenosti na prostoru Кonjuha traju od davnina potvrđuje i zapis kojeg je obližnjem manastiru Čečevo u Кošutićima, još daleke, 1344. godine sačinio kaluđer Smilj Dabižov Vasilije i to pišući ga ugljevljem na kamenu.

U tom zapisu, koji je sačinjen po ugledu na srednjovjekovne povelje, kako svjedoči Ratko Deletić u knjizi "Manastir u Кošutićima i Crkva u Кonjusima" govori se o kretanju naroda na ovim prostorima.

Taj zapis se čuva u arhivu Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu kao trajno svjedočantvu o prvim pisanim tragovima u Potkomovlju.

-Zapis iz manastira Čečevo ukazuje na ogromo duhovno bogatstvo ovoga kraja. Ako tome dodamo da je ova škola iznjedrila brojne doktore nauka, intelektualce različitih obrazovnih profila i mnoštvo umnih glava onda je očito da se ovaj kraj ima sa čim pohvaliti – navela je u izjavi za "Dan" Vera Ćirić predsjednica Mjesne zajednice Кonjuhe.

Istakao je da škola sada egzistira sa relativno malim brojem učenika i određenim infrastrukturnim problemima.

– Danas ovu školu pohađa relativno mali broj učenika. Ukupno od prvog do devetog razreda je 36 đaka. Ovdje u matičnoj školi je 25, a u područnom odjeljenju Đuliće 11 učenika. Specifičnost škole ogleda se u tome da se rad odvija u dva fizički odvojena objekta. U jednom starijem, renoviranom 2018. godine, nalazi se šest učionica i u njemu se odvija nastavni proces za većinu nastavnih predmeta, dok se u drugom objektu, koji je inače u prilično ruiniranom stanju, nalaze dvije učionice, prostorija koja se pri lošom vremenskim uslovima koristi za nastavu fizičkog vaspitanja, jer, nažalost, nemamo namjensku fiskulturnu salu, prostorija za arhivu, jena kancelarija i zbornica. Područno odjeljenje u Đulićima se nalazi u sklopu seoskog doma, a školske prostorije su takođe u nezadovoljavajućem stanju- kazao je Dukić.

On je izrazio je nadu da će uz, nedavno završene radove na instalranju novih sadržaja, uspjeti da obezbijede novčana sredstva kako bi u mnogome uspjeli da poboljšaju uslove boravka i rada i učenika i svih zaposlenih u školi.

Uputio je zahvalnost resornom ministarstvu, koje, kako je naveo, redovno servisira potrebne novčane uplate, uključujući i sredstva za nabavku ogreva i prevoza učenika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 10:23