/ - НВО Грин Хом
02/12/2021 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Случај Porto Scadar Lake остаје отворен пред Сталним одбором Бернске конвенције

Неколико година касније, држава Црна Гора и ресорно министарство није реализовало сет препорука који је држави дат том приликом

На 41. сједници Сталног одбора Бернске конвенције, која је одржана од 28.11. до 02.12.2021. поново се говорило о случају Porto Scadar Lake који је актуелан од 2016. године, те је донешена одлука да случај и даље остане отворен, саопштеноп је из NVO Green Home.

-Овај случај је 2016. године отворен жалбом НВО Греен Хоме и групе грађана из Вирпазара због планиране изградње два туристичка комплекса и то Порто Сцадар Лаке и Wхите Виллаге у националном парку Скадарско језеро. Након отварања случаја испред Сталног одбора Бернске конвенције, у Црну Гору је 2018. године у мисију била делегација Бернске конвенције заједно са представницима Рамсарске конвенције који су од државе Црне Горе захтијевали обустављање пројекта и реализацију бројних препорука- наводе у саопштењу.

Неколико година касније, држава Црна Гора и ресорно министарство није реализовало сет препорука који је држави дат том приликом.

-Осим што се не ради на реализацији препорука, представници Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, нису ни узели учешће у раду 41. сједнице Сталног одбора Бернске конвенције чиме јасно потврђују да препоруке нису имплементиране, нити да имају намјеру да их имплементирају, те да међународно преузете обавезе немају за њих никакав значај-додају они.

-Директорица НВО Греен Хоме је испред подносиоца жалбе, представила Одбору бројне пријетње које су присутне у овом парку а које су дуготрајне и пријете да угрозе биодиверзитет овог важног станишта као што су нелегална градња, криволов, присуство инвазивних врста, лоше управљање отпадом и друго. Посебно је истакнута чињеница да је на простору Вирпазара реновиран хотел који се не уклапа у амбијенталну цјелину овог насеља и "отвара врата" за друге објекте сличног карактера који не би смјели бити изграђени на овакав начин унутар заштићеног подручја. Такође, комисији је представљена и чињеница да НП Скадарско језеро, као ни други паркови у Црној Гори, већ годину дана, немају важеће планове управљања, као и планови за изградњу дијела ауто пута управо преко овог националног парка у обје предложене варијанте-саопштили су ит НВО.

Од одбора је затражено да случај остане отворен, те поновљени захтјеви:

- да се Локална Студија Локације Михаиловићи стави ван снаге, обзиром да је важила до 2020. године те да се у складу са тим укину дозволе за пројекат Порто Скадар лаке и Wхите Виллаге. Ово би осигурало имплементацију препорука које су дате држави и послало снажну поруку да је одржив развој и заштита природе имају приоритет у односу на профит приватног сектора.

- Да се хитно развије и усвоји Просторни план за национални парк који ће да испоштује зонирање које је предложено препорукама, те да се зона И и ИИ третирају као природна подручја и да се сачувају од било какве градње. Изградња туристичких садржаја мора бити одржива и мора се развијати на подручјима која су већ изграђена.

- Да је заштита подручја националног парка приоритет.

На основу свега изнешеног и извјештаја који је ресорно министарство претходно послало Одбору, из Одбора је истакнуто да постоје одређени помаци али и изражена забринутост због стања у овом националном парку и бројних пријетњи које су присутне, те непостојања планова управљања и одлучено да случај остаје отворен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:18