/ -FOTO: K.M.
16/08/2022 u 08:14 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Smeće po šetalištu na sve strane: Zbog požara u Herceg Novom izostalo pranje ulica

Na društvenim mrežama često se mogu pročitati negativni komentari na račun održavanja higijene na javnim prostorima

Sezona polako doživljava zenit, ali se ne stiče takav utisak ako je suditi po smeću koje na javnim površinama građani ostavljaju za sobom, ali i po prepunim kantama posebno duž šetališta "Pet Danica".

Na društvenim mrežama često se mogu pročitati negativni komentari na račun održavanja higijene na javnim prostorima.

U preduzeću "Čistoća" kažu da su samo tokom prvih deset dana avgusta svakodnevno odvozili oko 101 tonu komunalnog otpada, što je za oko 3,5 tona dnevno više u odnosu na isti period prošle godine.

image
-FOTO: K.M.

Prema riječima direktora Milorada Benderaća, "Čistoća" je tokom predsezone odvezla 20 odsto više komunalnog otpada u odnosu na isti period prošle godine, a taj trend je nastavljen i u avgustu.

– Tokom prvih deset dana avgusta prosjek je 101 tona otpada. To su zaista značajne količine. Velike su gužve u saobraćaju, sa nekih lokacija moramo nositi otpad više puta dnevno, zato molimo građane da nam ne zamjeraju što izađemo na teren u 10 ujutro. Na primjer, kod "Solemara" u Igalu, da bi bilo čisto, moramo prazniti kontejnere četiri puta dnevno, objasnio je Benderać.

Pritužbe građana, kako pojašnjava, u prethodnom periodu odnose se uglavnom na pranje ulica, za šta su potrebne cisterne sa vodom koje su proteklih dana korišćene za gašenje požara.

image
-FOTO: K.M.

– Uspjeli smo da angažujemo jednu privatnu cisternu i da, uslovno kažem, pozajmimo jednu iz Кotora koju smo dobili sa požarišta. Sa te dvije cisterne i šest punjenja prešli smo dobar dio Igala – šetalište od početka u Igalu do tunela, kao i glavnom ulicom kroz grad, od magistrale kod benzinske u Igalu do kružnog toka u Meljinama. Oprali smo i dio puta od Кanli kule, pored manastira, do kružnog toka – kazao je direktor "Čistoće".

Ističe da uprkos visokim temperaturama i teškom poslu, radnici ne posustaju.

– Naši radnici na javnim površinama, kao i u zoni odvoza otpada, rade u dvije smjene, teški su uslovi i rad po ovakvim vrućinama je ogroman napor. Imamo slučajeva i sunčanice i premora, međutim, zahvaljujući njihovim izuzetnim naporima, uspijevamo da održimo čistoću na visokom nivou- kazao je Benderać.

Najavio je i pranje graničnog prelaza Debeli brijeg, gdje su se pojavile mrlje od izlivanja ulja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 01:29