/ -FOTO: M.N.
11/03/2023 u 07:16 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Snijeg i dalje pravi probleme u Vraneškoj dolini: Do Đurinog brda ne može se ni pješke

Problem je nastao nakon što je došao snjegočistač, stao na Đurinom brdu i ostavio nasip od snijega koji je sada nemoguće preći, priča Nikola Leković

Stanovnici Vraneške doline ističu da snijega na pojedinim područjima ima i preko pola metra i da još uvijek ima sela i zaselaka do kojih se usled neodržavanja puteva otežano stiže, a na nekim dionicama saobrćaja je potpuno u prekidu.

Nikola Leković ističe da je do pojedinih zaseoka koji pripadaju Stožeru teško doći.

– Do zaseoka Đurino brdo, na preko 1.400 metara nadmorske visine, teško da se trenutno može i pješke doći. To je dio puta dug oko kilometar i po, gdje na jednom kraju žive Lekovići i Furtule na na drugom kraju, koji je dug oko 600 metara, Markovići. Slično je sa ovim ostalim zaseocima u ovom kraju kao što su Vrovi do Drenovca, od Grubanove gore, u Poljicama, odnosno čitavom Stožeru - kaže Leković i dodaje da su nadležnima u lokalnoj upravi uputili više apela da im se put očisti.

image
-FOTO: M.N.

– Problem je nastao nakon što je došao snjegočistač, stao na Đurinom brdu i ostavio nasip od snijega koji je sada nemoguće preći. To je ogroman problem jer u ovom kraju trenutno živi 16 staračkih domaćinstava. Ima i bolesnih, pa je zbog nemogućnosti prolaska odložena i operacija člana porodice Radović. Ja sam se sa džipom nekako probio, okolnim putem preko Кovrena, prolazeći više kilometara, da dostavim hranu i lijekove za Madžgalje i Radoviće - priča Leković i ističe da se pod hitno mora uraditi sanacija ovog putnog pravca u koji, kako kaže, nikad nije ulagano.

U 21. vijeku odsječeni od civilizacije

Radovan Radović koji živi u zaseoku Drenovac pita se da li je moguće da u 21. vijeku budu praktično odsječeni od civilizacije.

– Кada dođe zima mi stalno imamo problema sa neodržavanjem puteva. Evo još malo zima će proći, nije bilo teško bolesnih iako starih ima puno, ali srećom nije bilo smrtnih slučajeva. U protivnom morali bi angažovati gusjeničare ili nekako na krpljama nositi pokojnika na rukama do groblja-kaže Radović i ističe da je neprohodno dosta lokalnih putnih pravaca na području Žubera.

– Od Poljica preko Đurinog brda se ne može. Preko Ćeove ravni, a uz Babajića brdo takođe se ne može prema Vitkovim stajama -kaže on

– Problem je i kada nema snijega, jer ovim putem porlaze koncesionari sa kamionima natovarenim drvnom građom i dodatno ga devastiraju. Put je potpuno potonu, stvorene ogromne rupe na njemu, a nema propusta za odvod vode. Njime je i ljeti teško saobraćati izuzev terenskim autom- tvrdi Leković i ističe da je to jedan od razloga iseljavanja stanovništva.

– Ovdje je ostao samo onaj ko nije imao gdje da ode. Mladih više nema. Naprimjer, porodica Furtula otišla je da privatno stanuje u Pavino Polje kako bi im djeca mogla nesmetano da pohađaju školu - ističe Leković i dodaje da imaju dosta problema i sa nestancima struje, a ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS -a), zbog neprohodnog puta često nijesu u prilici da dođu i otkolone kvar.

Predsjednik Mjesne zajednice Pavino Polje Slobodan Leković kaže da je tačno da su putevi na području Stožera u lošem stanju.

– Кada je konkretno riječ o zaseoku Đurino brdo od snijega je očišćen jedan dio puta, a iz Кomunalnog preduzeća Lim su saopštili da ukoliko bude nekih hitnih slučajeva da će i oni hitno doći da put pročiste - kaže predsjednik MZ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 00:25