Добитници захвалница / -Милован Нововић
17/05/2022 u 07:23 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Средња стручна школа из Бијелог Поља обиљежила вијек рада и успјешног постојања

Према доступним подацима, од 1947. године до данашњих дана из Средње стручне школе изашло је више од 22.000 свршених средњошколаца

Јавна установа Средња стручна школа из Бијелог Поља пригодним културно-умјетничким програмом обиљежила је јуче вијек рада и постојања. Директор Средње стручне школе др Видран Кљајевић истакао је да је током виjека постоjања школа више пута миjењала назив, програмску структуру и ориjентациjе, али никада ниjе престаjала да ради. Кљаjевић jе подсjетио да први документ о школи датира од 23. априла 1922. године.

– Тада jе, по одлуци Министарства Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, на инициjативу Кола српских сестара, основана Женска занатска школа. Она jе радила све до 1947. године, када се оснива Школа за ученике у привреди и занатству и Пољопривредна школа општег типа. Школске 1953. године основана jе Школа за ученике у привреди, а 1968/69. Школски центар, док 1980. године долази до стварања Образовног центра `Милоjе Добрашиновић`, коjи су чинили Гимназиjа и Школски центар и тако ради све до 1991. године, када се интегрише, и из њега настаjу три школе, Гимназиjа `Милоjе Добрашиновић`, Мjештовита средња школа и Школски центар, док у jануару 2005. године добиjа садашњи назив JУ Средња стручна школа – казао jе Кљаjевић и нагласио да је, према доступним подацима, од 1947. године до данашњих дана из те школе изашло више од 22.000 свршених средњошколаца са дипломама трећег, четвртог и петог степена разних профила и смjерова. Кљајевић је нагласио да је Средња стручна школа дала велики допринос културном и друштвено-економском преображају Бијелог Поља, те да сад школа има неколико образовних програма које похађа 600 ученика.

Памте се сви успјеси, осмијеси, све љубави...

Приказан је и филм о раду Средње стручне школе и изведен богат културно-умјетнички програм. Наступило је Културно-умјетничко друштво "Текстилац", а представили су се и ученици: Сандра Конатар, Далила Лукач, Даница Дангубић, Елма Сијарић, Миља Јоксимовић, Ивана Булатовић, Ермин Смакић, Марко Радовић, Нерма Мартиновић и Шејла Алиловић.

– Памти бјелопољска Средња стручна школа све петице и понеку сузу због јединице. Памти све успјехе, све осмијехе, све љубави, али и она љета сјајна у којима су чаробне матурске вечери другарством и сузама радосницама биле окупане. Неко је давно записао "Вријеме се не мјери по дужини, већ по траговима у њему" – казала је глумица бјелопољског позоришта Слађана Мердовић, која је била водитељ програма прославе Дана школе.

За допринос развоjу школе захвалнице су добили бивши директор Божидар Љуjић, коjи jе четврт виjека био на челу те установе, професор руског jезика Раско Касумовић, коjи jе изњедрио 42 генерациjе, као и Ирена Маџгаљ, коjа jе као ученик те школе освоjила прво мjесто на Олимпиjади из руског jезика у Москви, 2018. године.

– Средња стручна школа ме је научила да се у сваком човјеку налази огроман потенцијал и да увијек треба вјеровати у себе. Током школовања имала сам част да на значајним такмичењима представљам школу, Бијело Поље, Црну Гору и себе. Средњу стручну школу носићу у срцу и са поносом казивати да сам била дио ње – казала је Ирена.

– Прослави дана школе, збор раниjе преузетих обавеза, ниjе присуствовао нови министар просвjете Миомир Миjо Воjиновић. У име локалне управе прослави су присуствовали предсjедница Скупштине општине Немша Омерхоџић и потпредсjедник Ернад Суљевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:13