/ - ULCINJ JUčE OBORIO TEMPERATURNI REKORD: MICEV
21/07/2022 u 11:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Temperature na aplikacijama nepouzdane, za vikend do 41°C

Micev podsjeća da se Crna Gora nalazi pod uticajem tropskog talasa koji je, nakon kratkotrajnog osvježenja, nastavljen 10. jula.

To što aplikacije na mobilnim telefonima najavljuju da će narednih dana temperatura vazduha u Podgorici dostizati 44 stepena Celzijusove skale je diskutabilno, bez osvrta od strane prognostičara, i u velikoj mjeri odstupa od stvarnih i očekivanih vrijednosti, kazao je za Portal RTCG meteorolog Branko Micev. Kaže da se naša zemlja nalazi pod uticajem tropskog talasa, što nije neuobičajeno za ovo doba godine.

Micev podsjeća da se Crna Gora nalazi pod uticajem tropskog talasa koji je, nakon kratkotrajnog osvježenja, nastavljen 10. jula. 

-Osmog i devetog jula je prekinut prethodni toplotni talas, kad smo imali nagli pad temperature. Od 14. jula ponovo imamo temperature preko 35 stepeni. Stalno ide porast temperature i jača uticaj tog toplotog talasa. Narednh dana bićemo pod vrlo jakim uticajem toplotnog talasa. To su uobičajene situacije-rekao je Micev, koji je rekao da je Zavod za hidrometeorologiju 18. jula izdao upozorenje na ekstremne vrućine i opasnost od požara.

Najavljuje da se narednih dana, sve do 27. jula, očekuju visoke temperature vazduha, koje će se na području Podgorice i Danilovgrada kretati između 39 i 21 stepena.

-U ovakvim situacijama veliki doprinis u promjeni temperature daju određeni mikroklimatski uslovi, formira se efekat urbanih ostrva toplote. Prekomjerna urbanizacija dovodi do prekomjerne akumulacije toplote- kazao je Micev.

Ovaj talas je, kako je rekao, u neki mjestima ostvario rekordne temperature, pa je juče u Ulcinju oboren temperaturni rekordi za 75 godina: "Juče je izmjereno 38.2°C i oboren je rekord za 20. jul".

Micev pojašnjava i da je temperatura mora pala nakon osvježenja od 9. jula: "Pala je na 21, sad imamo postepen porast temperature mora, a narednih dana usljed toplijeg vremena imaćemo i toplije more, na niovu između 25 i 27 stepani".

Micev kaže da ćemo sve do kraja jula imati tropske temperature.

-Za nedjelju 24. jula se očekuje popodne na sjeveru razvoj grmljavinskih oblaka, moguće kiša lokalnog karaktera. U nedjelju će duvati sjeverni vjetar na jugu i u centralnim predjelilma. Od 27. do 30. jula ponovo sunčano, toplo, sparno, popodne skoro svaodnevno razvoj oblačnosti u planinskim oblastima, sa uslovima za kratkotrajnu kišu- kazao je Micev.

Sve to, kaže on, ima nepovoljan uticaj, deficit padavina, uticaj na vodoprivredni potencijal, a generiše i visok stepen opasnosti od požara.

Podsjeća da se temperatura vazduha mjeri po predviđenim standardima, na dva metra visine, i na standardnoj podlozi: "Ne smije da bude asflat. Podloga mora da bude prirodna. Temperature na objektima ne bi trebalo uzimati za relevantne".

Istorijski posmatrano, kako je rekao Micev, nema ništa novo "iz razloga jer smo mi imali ovakve talase".

-A najjači se desio 2007. godine kad je od 17. do 24. jula temperatura u osam dana zaredom bila iznad 40 stepeni. 18. jula bila je 43,3 stepena. Taj talas je bio toliko jak da je trajao osam dana, iznad 40 stepeni. Za sada u ovom momentu ne postoji vjerovatnoća da će taj rekord biti ugrožen-rekao je Micev, navodeći kako je 24. avgusta 2007. u Podgorici izmjereno 44,8 stepeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:03