Пронађена плоча са натписом тарих / - Милован Нововић
04/06/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Током радова на изградњи фонтане на градском тргу у Бијелом Пољу пронађена плоча на натписом тарих-вакуфа Хаџи Дануше

Представници меџлиса Исламске заједнице Бијело Поље и Општине на јучерашњем састанку договорили су да се иде у правцу потпуног археолошког истраживања на цијелом простору

Приликом радова на изградњи фонтане на градском тргу пронађена је плоча са натписом тарих - од вакуфа Хаџи Дануше. Меџлис Исламске заједнице Бијело Поље је у комуникацији са свим надлежним институцијама и Општином Бијело Поље постигао договор око редоследа даљих потеза.

- Обустављени су радови и даље активности ће преузети Управа за заштиту културних добара. Представници меџлиса Бијело Поље и Општине Бијело Поље су на јучерашњем састанку договорили да се иде у правцу потпуног археолошког истраживања, на цијелом простору вакуфа, сходно плану и закону. Такође, постигнута је сагласност да у предстојећем процесу присуствују легитимни представници меџлиса Бијело Поље- наведно је у саопштењу меџлиса.

Они апелују на јавност да се уздржи од паушалних и неутемељених изјава, те да допусте стручним лицима да професионално и савјесно обављају свој посао.

-У том духу, водили смо интезивне разговоре са различитим институцијама и појединцима.На тај начин смо постигли договор да се све наведено ријеши на законит начин, у најкраћем могућем року-поручују из меџлиса Исламске зајенице Бијело Поље.

У ископу видљиви остаци надгробних споменика

Чланови Комисије након извршеног увиђаја констатовали су да је приликом извођења радова на градском тргу, на ископу са десне стране планиране фонтане, наишло се на камену плочу са натписом.

-Увидом у стање на терену, и комуникацијом са надлежним установама констатовано је да је плоча депонована у просторије Јавне установе Музеј, док су у ископу видљиви остаци надгробних споменика. Радови су обустављени а локација заштићена. На предметној локацији и 2017. године вршена су заштитна археолошка истраживања, чији закључак је био да се од улице 3. јануара до споманика палим борцима може претпоставити пружање исламског гробља, формираног уз џамију која је срушена током Другог свјетског рата - наводи се у рјешењу Управе за заштиту културних добара које је потписао в.д. директора Младен Загарчанин.

Из локалне управе кажу да ће све своје активности радити у координацији са Исламском заједницом. Управа за заштиту културних добара, везано за случајни налаз археолошког карактера у виду камених плоча са настписом, те потенцијалних остатака надгробних споменика на градском тргу у Бијелом Пољу, донијела је решење да се привремено обустављају радови на изградњи фонтане до спровођења археолошких истраживања.

-Приликом ископа, наишло се на камену плочу, те потенцијалним остацима надгробних споменика.Зато је Управа културних добара формирала комисију у којој су др Петра Здравковић археолог, и Тања Вујовић етнолог, са задатком да изврше теренски обилазак трга и утврде чињенично стање и сачине извјештај - саопштавају из Управе за заштиту културних добара.

Иначе, на бјелопољском тргу почела је изградња динамичке фонтане, вриједне 90.000 еура,а в.д. секретара Секретаријата за инвестиције Фахрудин Беговић каже да је постављање фонтане планирано у оквиру пројекта реконструкције главног градског трга. Ријеч је о динамичкој подној фонтани коју ће чинити двије једнаке фонтане са лијеве и десне стране Споменика палим борцима, димензија 8,6 х 5 метара. Предвиђено је да свака фонтана има по 15 млазница, односно укупно 30 млазница поређаних у три ред.Рок за завршетак радово био је 5. јул.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 12:11