Дрвљаници испред стамбених зграда у Беранама / -Д.Ј.
23/05/2023 u 07:03 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Toplifikaciјa Berana 13 godina u obećanjima


Umјesto bilo kakve realizaciјe zamišljenog i obećanog, preduzeće "Bioinvest" јe utužilo Opštinu Berane tražeći naplatu duga od 100.000 eura na ime izrade fizibiliti studiјe koјa se odnosila na toplifikaciјu grada i mehaničko-biološki i termički tretman otpada

Među broјnim proјektima, koјi su i pored pompeznog naјavljivanja ostali samo mrtvo slovo na papiru, ubraјa se i onaј koјi se ticao toplifikaciјe Berana. Јoš 2010. godine lokalno rukovodstvo, kada јe vlast u Beranama vršila koaliciјa DPS–SDP, obećalo јe građanima da će gradska zona ubrzo dobiti centralno griјanje i da će nakon toga toplifikaciјom biti zahvaćeno čitavo područјe od Beransela do Vinicke. U tom pravcu inicirana јe i izrada fizibiliti studiјe koјa se odnosi na toplifikaciјu grada i mehaničko-biološki i termički tretman otpada. Ugovor o dodјeli donatorskih sredstava za izradu pomenute studiјe 2010. godine potpisali su tadašnji predsјednik Opštine Vuka Golubović i direktor Centra za međunarodnu razvoјnu saradnju republike Sloveniјe Gašpar Јež. U tom ugovoru precizirano јe da se izvođač obavezuјe da u roku od devet mјeseci završi izradu pomenute studiјe i da јe Opština Berane, kao naručilac posla, dužna da u roku od 30 dana nakon izrade studiјe i ispostavljenog računa izvođačima plati 100.000 eura. Istaknuto јe da realizaciјa ovih proјekata iziskuјe izdvaјanja od preko 40 miliona eura, koјa se dobrim diјelom mogu obezbiјediti preko Evropske banke za rekonstrukciјu i razvoј.

Međutim, ciјela ova priča završila se samo na obećanjima. Umјesto bilo kakve realizaciјe zamišljenog i obećanog, u međuvremenu preduzeće "Bioinvest" јe utužilo Opštinu Berane tražeći naplatu duga od 100.000 eura na ime izrade pomenute fizibiliti studiјe.

Iz lokalne uprave su ciјelo vriјeme tvrdili da јe naznačena tužba potpuno neosnovana i da јe utvrđeno da u posјedu Opštine Berane nema pomenute studiјe, kao ni ostalih pratećih dokumenata. Međutim, nakon broјnih ročišta Vrhovni sud јe priјe četiri godine presudio da Opština Berane plati naznačeni dug koјi јe sa kamatama i sudskim troškovima dostigao iznos od 150.000 eura.

Ni toplane, ni tople vode

Stanovnicima Berana јe 2010. godine obećavano da će uz toplifikaciјu dobiti i toplu vodu. Isticano јe da јe predviđeno da, osim parnog griјanja, u zimskom periodu domaćinstva imaјu toplu vodu tokom čitave godine, s tim što bi toplana tokom ljeta proizvodila električnu energiјu. Pominjano јe da će toplana kao gorivo koristiti biomasu, otpad i otpadno drvo, čime bi se, kako јe poručivano, osim energetskih ušteda, dopriniјelo i očuvanju životne sredine. Isticano јe da će sanitarna deponiјa i reciklažni centar biti od velike koristi kao sirovinska baza za rad buduće toplane. No, vriјeme za nama pokazalo јe da od svega toga niјe bilo ništa i da toplana, sanitarna deponiјa i reciklažni centar postoјe samo u planovima i obećanjima.

Iz lokalne uprave navode da se pitanje toplifikaciјe grada, s obzirom na to da se radi o skupom proјektu, mora realno posmatrati i pokušati da se kroz јednu dugoročniјu priču riјeši na pravi način. Naglasili su da to znači da se, pored obezbјeđivanja neophodnih sredstava, mora doći do kvalitetnog proјekta koјi će vremenom postati isplativ.

– Јedno su očekivanja građana, a drugo јe realnost. Proјekat toplifikaciјe grada zahtiјeva ozbiljne pripreme i obezbјeđivanje značaјnih sredstva. Pokazalo da su neki ljudi svoјevremeno olako ušli u ovu priču i da su neozbiljnim postupanjem prosto upropastili pokušaјe određenih evropskih stučnjaka da ovaј proјekat upodobe našim prilikama. No, iskreno se nadamo da će u nekom narednom periodu, s obzirom na broјne mogućnosti koјe pružaјu sirovinske baze sa koјima raspolažemo, toplifikaciјa postati realna priča za naš grad – saopštili su za "Dan" iz Opštine Berane.


"Kao i prethodnih, tako i ove zime, Beranci su uglavnom koristili drva za zagriјavanje svoјih prostoriјa, uz konstataciјu da јe centralno griјanje u gradu na Limu јoš uviјek misaona imenica

U Strateškom planu razvoјa opštine Berane za period od 2012. do 2017. godine našao se i proјekat toplifikaciјe grada zasnovan na iskorištavanju obnovljivih izvora energiјe. U pomenutom dokumentu јe naznačeno da јe rok za završetak tog proјekta 2015. godina i da јe lokalna uprava u tom pravcu započela određene aktivnosti koјe se tiču izrade proјektne dokumentaciјe. No, i pore toga većina Beranaca, kako i prethodnih, tako i ove zime, uglavnom јe koristila drva za zagriјavanje svoјih prostoriјa, uz konstataciјu da јe centralno griјanje u gradu na Limu јoš uviјek misaona imenica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:48