U Baru obilježen Dan Evrope / - FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
09/05/2024 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Baru obilježen Dan Evrope

Crna Gora odlučno korača ka Evropskoj uniji, dijeleći sa njom temeljne vrijednosti mira, saradnje i solidarnosti, a istovremeno doprinoseći svojom jedinstvenom kulturnom raznolikošću. Ova posvećenost integraciji bila je jasno vidljiva danas, kroz niz kulturnih i edukativnih aktivnosti u Baru i Nikšiću, koje su privukle više stotina građana, uključujući i veliki broj djece.

Događaji, organizovani u okviru "Evropskog đira", simbolizovali su zajednički put ka boljoj budućnosti u evropskoj porodici, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

U Baru je, kako se dodaje, tim povodom organizovana planinarska turu sa edukacionom lekcijom „Hajde da pričamo o Evropi“, obilazak spomenika na Tuđemilima, kao i radionica za djecu i kviz „Simboli Evrope“.

Tim povodom, v.d. direktora Direktorata za Evropsku teritorijalnu saradnju u Ministarstvu evropskih poslova Miloš Marković je kazao da slaveći Dan Evrope, odajemo počast ideji zajedništva, saradnje i mira koja je oblikovala naš kontinent.

- Kroz izazove i trijumfe, Evropa je izgradila mostove preko različitosti, gradeći put ka boljoj budućnosti. Neka ovaj dan bude podsjetnik na naše zajedničke vrijednosti i obavezu da ih njegujemo svakog dana. Ujedinjeni, možemo prevazići bilo koji izazov i ostvariti naše zajedničke ciljeve - kazao je Marković.

On je izrazio zadovoljstvo što su današnjem danu prisustvovali osnovci iz Bara koji su učešćem u kreativnim radionicama pokazali impresivno znanje o Evropskoj uniji i, kako je kazao, uvjerili nas da Crna Gora ima mladost na koju može da računa.

Šefica odeljenja za ugovore, finansije i reviziju u Delegaciji Evropske unije Agata Stasiak je kazala da na današnji dan slavimo principe mira, jedinstva i solidarnosti u Evropi koji definišu Evropsku uniju.

- Bar je jedinstven i raznolik grad, koji spaja različite kulture i okuplja zajednice, baš kao i EU - kazala je Stasiak.

Ona je poručila da  opštine širom zemlje moraju da postanu još aktivnije i uključenije u proces evropske integracije, kako se Crna Gora približava članstvu u EU.

- Današnje proslave u Baru dokaz su zajedničke posvećenosti i Vlade i lokalnih vlasti, koju podržava EU. Zajedno dijelimo viziju da Crna Gora u bliskoj budućnosti postane dio porodice EU - poručila je Stasiak.

Obilježen Dan Evrope: Važno je postepeno usvajanje evropskih vrijednosti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
DAN EVROPEBAR

Izdvojeno

20. maj 2024 11:31