Škola prava EU / - FOTO: OPšTINA BAR
12/05/2024 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Baru zvanično otvorena 16. po redu Škola prava EU

U petak je u hotelu “Princess” u Baru zvanično otvorena 16. po redu Škola prava EU pod nazivom “Evropske vrijednosti: datost i(li) zadatost” u saradnji Univerziteta Donja Gorica, Opštine Bar i Sociološkog centra Crne Gore (SOCEN).

Događaj koji se tradicionalno organizuje u Baru okupio je brojne studente koji od 10-12. maja imaju priliku da učestvuju i slušaju predavanja prepoznatih naučnika na temu vladavine prava, procesa evropskih integracija te prepoznavanja i usvajanja sistema evropskih vrijednosti na putu članstva Crne Gore u EU.

Školu su zvanično otvorili potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović, profesor Budimir Košutić kao osnivač škole te prof. dr Dragan K. Vukčević.

Govoreći o evropskim vrijednostima u kontekstu civilizacijskih i humanističkih tekovina, Spičanović je podsjetila na istorijski primjer njemačkog kancelara Vilija Branta, koji je gestom klečanja pred spomenikom u Varšavskom getu iskazao spremnost na suočavanje sa posljedicama pogubne nacističke ideologije i istinsko pokajanje, dodajući da ovakav čin društvene zrelosti i samosvijesti danas izgleda veoma daleko.

- Danas umjesto klečanja, imamo klicanje, umjesto suočavanja poricanje, a umjesto pokajanja nipodaštavanje i jedan veliki zid ćutnje tamo gdje ga po svim akademskim i etičkim principima ne bi smjelo biti. Danas je očiglednije nego ikad koliko su nam evropske vrijednosti zadate, a ne date jednom za svagda. Težnja Crne Gore da se nađe u društvu građanskih demokratija treba da bude zapravo težnja za vrijednostima emancipacije, očuvanja ljudskog dostojanstva, vladavine prava, socijalne pravde i inkluzivnosti. Naš evropski put je borba za građanske slobode, pravdu i naročito borba protiv selektivne pravde koja je najteži vid nepravde - istakla je Spičanović.

U sapštenju se navodi da škola samim svojim trajanjem potvrđuje svoju svrhu i opravdanost te iskazuje čvrstu opredjeljenost Opštine Bar da pruži maksimalan doprinos usvajanju savremenih evropskih građanskih i demokratskih vrijednosti u cilju ubrzanja članstva Crne Gore u društvo naprednih demokratija.​

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 19:43