/ -FOTO: M. N.
15/02/2023 u 19:23 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Bijelom Polju obilježen Dan djece oboljele od raka: Veliko srce daje, malom srcu da traje

Na prvom mjestu su nam naši mali heroji i njihova dobrobit, poručila je koordinatorska udruženja Ivana Šćekić

Međunarodni dan djece oboljele od raka, 15. februar u Bijelom Polju obilježen je večeras u Centru za kulturu, u organizaciji nevladinog udruženja "Zagrli srcem Martin i Andrija''.

Program podrške sa porukom “Veliko srce daje, malom srcu da traje” djeci oboljeloj od malignih bolesti održan je uz učešće učenika osnovnih škola, Škole za osnovno muzičko obrazovanje, КUD-a Tekstilac, plesne škole ”Step by step” i velikog broja Bjelopoljaca.

Кoordinatorka udruženja Ivana Šćekić, zajedno sa Dijanom Jelinić iz Danilovgrada, istakla je da je cilj obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljelih od malignih bolesti da se postakne podizanje društvene svijesti o problematici kancera kod djece, kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti.

image
-FOTO: M. N.

- Naša inicijativa je da se uključe sve opštine i gradovi i da svi podnesu teret. Da niko ne osjeti previše, ali da svi učestvuju i da se solidarišu, jer djeca dolaze sa područja cijele Crne Gore. Teško je nama kao nevladinom sektoru, jer su umanjena sredstva, a pad ekonomije uslovio je i manje donacija i upravo zbog ovih okolnosti želim se zahvaliti svim dobrim ljudima, društveno- odgovornim kompanijama, institucijama koje nijesu zaboravile djecu oboljelu od kancera u najtežim trenucima - kazala je ona. 

Ona se zahvalila svima na pomoći, ističući da najvažniji projekti za djecu i njihove porodice ostanu živi i funkcionalni.

- Mi smo ostali dosljedni svojoj misiji i viziji tokom ovog teškog perioda, jer su nam na prvom mjestu naši mali heroji i njihova dobrobit - istakla je Šćekić

Članovi udruženja ”Zagrli srcem Martin i Andrija” dodijelili su večeras i poklone mališanima Dnevnog centra Tisa i Udruženju roditelja djece  sa smetnjama u razvoju “Oaza”, a prigodni pokloni uručeni su i djeci koja su se izborila sa ovom opakom bolešću.  

Direktor Opšte bolnice Кenan Erović ističući veliku humanost koju predstavnici udruženja “Zagrli srcem -Martin i Andrija” kroz svoj trud i veliki rad  pružaju, ne samo djeci već i odraslima, kazao je da su pokazali da im je očuvanje ljudskog života sveta dužnost.

- Iako skromnog budžeta ovo udruženje je stiglo do brojnih ustanova u Crnoj Gori pa tako je vrijedna donacija stigla i do pedijatrijskog odjeljenja bjelopoljske bolnice. Mi smo danas ovdje da pokažemo humanost, solidarnost i razumijevanje i da doprinesemo da dobre ideje nađu put do realizacije. U ime ustanove na čijem sam čelu i u svoje lično ime mogu vam obećati da ćemo uvijek dati doprinos, ne samo očuvanju ljudskog zdravlja, što je naša primarna dužnost, već i u podršci svima onima koji nalaze načina da pomognu ljudima, unaprijede kvalitet ljudskog života i ono što je najbitnije, stvore uslove da se nečiji život spasi, a u tim naporima će Opštu bolnicu Bijelo Polje imati kao pouzdanog partnera - kazao je Erović.

Da i Centar za socijalni rad u Bijelom Polju svakodnevno pruža pomoć i podršku pojedincima i porodicama kao i oboljelim osobama, kazala je direktorica te ustanove Vesna Minić.

Ističući da je fokus uvijek na djetetu, Minić je kazala da uposleni u bjelopoljskom Centru za socijalni rad, u skladu sa zakonom i mogućnostima, podržavaju sve organizacije koje svojim zalaganjima i aktivnostima promovišu prava đece i njihove uspjehe, a u velikoj mjeri pomažu i kada je bolest u pitanju.

- Zakonom o socijalnoj i dečijoj zaštiti djeca sa zdravstvenim problemima mogu ostvariti dodatak na njegu i pomoć, ličnu invalidninu, uvećan dečiji dodatak i pravo na naknadu roditelja i staratelja, jer, najvažnije stvari u deečijim životima jesu sigurnost, prihvatanje i ohrabrivanje, zato je obaveza nas odraslih da zajedno sa djecom idemo do cilja, a cilj je da svako dijete ima bezbrižno i srećno djetinjstvo, a do cilja možemo stići samo zajedno dajući svoj doprinos - zaključila je Minić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:46