Нови парк маслина / фото Инфо Спорт ЦГ
18/12/2021 u 08:59 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У дворишу барске болнице формиран нови парк маслина

Парк маслина у дворишту Опште болница Бар са 129 садница је 41. тог типа којим су паркови „Маслињака дјеце Бара” достигли бројку од 1.085 садница

У дворишту Опште болнице Бар НВО „ИНФО спорт ЦГ„ - Бар и Општа болница Бар, уз учешће преко 150 грађана свих структура и подршку Морнарице Војске Црне Горе, организовали су завршни дио хуманитарне еколошке акције садње младих маслина. У добро организованој акцији, формиран је нови парк племенитог дрвета који броји 129 садница.

image

Нови парк маслина

фото Инфо Спорт ЦГ

- Најбољи примјери оправданости и ове акције су формирани паркови маслина у двориштима институција које раде са дјецом и за дјецу на читавом подручју општине Бар. Од 24. новембра 2000. до 16. октобра 2021. године формирали смо 40 паркова „Маслињака дјеце Бара”, са 956 садница маслина - подсјећа предсједник ове НВО проф. Миодраг Бановић.

image

Нови парк маслинаа

фото Инфо Спорт ЦГ

Парк маслина у дворишту Опште болница Бар са 129 садница је 41. тог типа којим су паркови „Маслињака дјеце Бара” достигли бројку од 1.085 садница.

- Формирање Парка маслина у дворишту Болнице отпочело је 25. новембра, а финална акција садње планирана је за 16. децембар 2021. године. Овом парку припада 84 вишевјековних стабала маслина које су засадили наши преци, а ми ћемо га проширити  садњом још 45 младих садница - додаје Бановић.

image

Нови парк маслина

фото Инфо Спорт ЦГ

Трошкове су, како са захвалношћу објашњава, елиминисали уз подршку пријатеља, чија еколошка свијест нарочито долази до изражаја у тешким и неизвјесним временима, када је коронавирус пореметио живот на планети, па „посебну пажњу морамо посветити заштити природе и унапређењу животне средине”.

Поред волонтерских активности координатора пројекта мр Миодрага Бановића, директора ЈЗУ Опште болнице Бар др Игора Каришика и свих учесника, план не би био изводљив без ангажовања два багера за ископ основа за садњу маслина, што је донација Д.О.О. „Код Бркановића” и Д.О.О. „Комуналне дјелатности” и моторне пумпе за испумпавање воде из основа за садњу маслина- донације предузећа „Водовод и канализација”. Вртни центар „Прима виста” је смањио цијену садница маслина, а 45 садница обезбијеђено је подршком Министарства пољопривреде, шумартсва и водопривреде. Затим, је Д.О.О. „Амар комерц” подржао акцију смањењем цијене држача за маслине, куповина 90 држача маслина је донација Ђорђија Павићевића, док је 45 врећа стајњака донација докторке из колектива  Општа болница Бар, која је жељела да остане анонимна. Компанија „Церово” је обезбиједила ручни алат, штампање признања за допринос формирању Парка маслина Општа болница Бар донација је „ЦДМ штампа” Бар, а традиционалне специјалитете Мркојевића (приганице са сиром, маслинама и освјежењем) за учеснике у акцији обезбиједиле су маслинарке Мркојевића.

image

Нови парк маслина

фото Инфо Спорт ЦГ

- Непосредним учешћем грађана у овој и другим еколошким акцијама, дајемо велики допринос даљем подизању нивоа еколошке културе и одговорном односу грађана Бара и Црне Горе према природи наше еколошке државе. У име дјеце и будућих генерација Црне Горе, којој смо посветили паркове „Маслињака дјеце Бара”, од 16. октобра 2021. године проширених на паркове „Маслињака дјеце Црне Горе”, захваљујемо се на подршци, са увјерењем да ће бити вјечни као Стара маслина на Мировици- закључио је Бановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 21:21