Радови у Улици ослобођења почели прошле године / -Б.Је.
17/05/2022 u 06:41 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Општини Пљевља са асфалтирањем оклијевали, а цијене расле

Локална управа је, када су у питању финансије, стала на зелену грану, али је још увијек на сувој грани када су у питању интереси грађана, а највећи проблем је што нико не одговара за лоше урађене послове, сматра Милорад Митровић

Оклијевање пљеваљске локалне управе да у прошлој години заврши асфалтирање појединих градских улица и локалних путева довешће до знатног губитка средстава из локалног буџета. Наиме, током прошле године тона асфалта коштала је до 75 еура, а ове године њена цијена прешла је 105 еура. Из Невладиног удружења "Брезница" кажу да није било никакве потребе да се планирани радови одложе за ову годину, те да је кривица за незавршени посао искључиво локалне управе која је прошле године имала средства да све што је било планирано буде и завршено, али услед неорганизованости и оклијевања послови су остали на пола.

– Сви они радови који нијесу прошле године завршени, ове године ће много више коштати. Само у случају асфалтне смјеше цијене су отишле горе од 25 до 30 одсто, а поскупјели су и сви други грађевински материјали – каже извршни директор НВУ "Брезница" Милорад Митровић.

Јавни позиви биће расписани наредне недјеље

Из локалне управе за "Дан" су потврдили да ће јавни позиви за завршетак радова на санацији и реконструкцији градских улица бити расписани наредне недјеље. Након објаве јавних позива слиједи избор најповољнијег извођача радова. Процијењена вриједност предвиђених радова је близу 250.000 еура, а они се односе на асфалтирање неколико градских улица гдје је током прошле године вршена замјена водоводне и канализационе мреже, па су постојећи тротоари и коловози уништени.

Он истиче да је инфлација изазвана свјетском кризом и ратом у Украјини већ "појела" знатна новчана средства локалне управе, односно свих грађана Пљеваља. Митровић наглашава да је локална управа знатна средства из прошле пренијела у ову буџетску годину, што говори да је новца било да се послови заврше на вријеме и на ваљан начин, али је очигледно фалило више воље и организације.

– Из прошле године пренијета су у ову буџетску годину више од четири милиона еура. То говори да је новца било довољно да се све планирано реализује у разумном року – каже Митровић и додаје да локална управа не дугује добављачима и извођачима радова да би се данас могла извлачити са причом да је тешка финансијска ситуација и да због тога послови нијесу завршени.

– Локална управа је, када су у питању финансије, стала на зелену грану, али је још увијек на сувој грани када су у питању интереси грађана, а највећи проблем је што нико не одговара за лоше урађене послове. Представници локалне власти старају се само да искористе привилегије које им припадају, а никако да испуне своје обавезе и да буду одговорни према грађанима. Нажалост, грађани брзо заборављају, а политичари то вјешто користе. Грађани често нијесу свјесни да је управо неко беспотребно уништио или потрошио њихов новац. Политичари се понашају као да се ради о њиховом сопственом новцу и најтеже им је када их неко пита за послове којима треба да се баве – истиче Митровић коментаришући да ће се у овој години недовршени послови плаћати скупље него што би били плаћени прошле године, односно да је инфлација учинила своје.

Током прошле године из Општине Пљевља су се жалили да се послови асфалтирања градских улица не завршавају на вријеме, јер касне испоруке асфалтне смјеше. Посебно су биле честе жалбе што се у Пљевљима не врши производња асфалта, односно што нема асфалтне базе, те да је приликом транспорта квалитет асфалта лошији.

Међутим, чињеница је да се у поједине радове јако касно ушло, односно пред сам крај грађевинске сезоне у Пљевљима, па су бројне улице стога остале неасфалтиране. Са друге стране, неки послови нијесу започети и поред чињенице да су уговори потписани. Најчешће жалбе на незавршено асфалтирање коловоза и тротоара долазиле су од станара улица Сутјескина и Ослобођења. У тим улицама сви радови ни дан-данас нијесу завршени, па је ситуација тешка, како за пјешаке, тако и за моторна возила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:47