Детаљ са плаже у Петровцу / -Драган Стојановић
18/07/2021 u 08:20 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Петровцу гостију више, али пара много мање

У Петровцу овог љета нема Руса и Бјелоруса, и питање је да ли ће их и када бити, а без њих нема ни добрих резултата, истиче угоститељ Арменко

Плаже у Петровцу ових дана су пуне гостију, што значи да је сезона добро почела. Упућени кажу да је приватни смјештај тренутно попуњен 50 одсто капацитета. Међутим, петровачки туристички посленици не слажу са статистичким подацима које објављује локална Туристичка организација. Угоститељ из Петровца Илија Арменко тврди да су ти подаци "надувани" и да им се не може вјеровати.

image

Илија Арменко

-Драган Стојановић

- Реална слика је нешто друго. Тачно је да је сезона боља, да има више гостију, али је много мање пара. Нема високо-платежне клијентеле, па смо туризам довели на ниске гране - каже Арменко и додаје да у Петровцу овог љета нема Руса и Бјелоруса, и питање је да ли ће их и када бити, а без њих нема ни добрих резултата.

- Тренутно је највише гостију из окружења и из Украјине. Плаже су преко викенда пуне, па онда већ првог радног дана гужве спласну. У разговору са колегама сазнајем да сви покушавају да зараде нешто како би преживјели ову годину, свјесни чињенице да ће им након оног што их је задесило лани требати неколико година да се врате у нормалу. Сезона је добро почела, али ако се зна да предсезоне није ни било, онда је велико питање шта ће бити и у постсезони, и да ли ће моћи да се испегла оно што је до тада изгубљено. Наравно, сви се плашимо и евентуалног повратка короне- каже Арменко и додаје да су локали у Петровцу пуни, али пазари нијесу ни примаћи онима из 2019. године.

image

Пуно гостију, али зараде нема

-Драган Стојановић

- Гости из окружења, а и Украјинци, немају довољно новца за трошак, и то се осјети у пазарима, а цијене су остале исте. Тражи се јефтинија храна, а понекад чак и дијеле порције. Пије се пиво и кафа, једе брза храна... Викенд зна да буде пун, али је то ипак два дана - каже он, и додаје да ово његово мишљење дијеле и многи угоститељи на будванској ривијери.

У Лучицама цијене веће него лани

Угоститељски радници у Лучицама истичу да је гостију пуно, али да то не треба упоређивати са прошлом годином.

- Плажа је заиста пуна. Минуле седмице били су због празника и два нерадна дана, али мислимо да то није утицало на велику посјету, већ да ће тако бити и у наредном периоду. Гости троше колико могу и имају, а што се тиче цијена, оне су нешто веће него прошле године. Није ни чудо јер су и цијене у трговинама повећане. Свакако да нас радује настојање и жеља породица из окружења да поново путују - кажу угоститељи из Лучица.

Арменко наглашава и да су угоститељи због немогућности да ангажују адекватну радну снагу у великим проблемима.

- То је проблем будућности нашег туризма, иако се ми са тим већ дуго година боримо. Не зато што нема високо-платежних гостију, већ нема ни квалитетних конобара, кувара и другог особља. Све је то отишло у Хрватску јер су тамо веће плате, а они имају и госте високоплатежне моћи, и могу да дају боље плате него ми. Нас радна снага напушта. Ето ја имам хотел и кафану, а морам да радим у шанку, једноставно нема особља. Ову причу понављамо сваке године, јер ми немамо више угоститељски производ, дотакли смо што се тиче туризма ниске гране. Не задовољава ме ни то што морам да констатујем да је боље него прошле године, јер знамо шта се дешавали лани, сезона није такорећи ни постојала - каже Арменко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:32