Učenici prvih razreda SEUŠ posjetili Arhivski odsjek Bar / foto: D.S.
30/05/2024 u 12:08 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Učenici prvih razreda SEUŠ posjetili Arhivski odsjek Bar

Povodom obilježavanja manifestacije „Neđelja arhiva“, kojom se promoviše naše arhivsko nasljeđe i značaj savremene arhivistike, učenici prvih razreda JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar posjetili su Arhivski odsjek Bar.

Predavanja o važnosti očuvanja pisanih tragova kulture, kao i o funkcionisanju arhivske službe, prisutnim srednjoškolcima održao je načelnik arhiva Zoran Đakonović. Dvije učeničke grupe, obrazovnog programa ekonomski tehničar/ka, tokom polusatnih izlaganja upoznate su sa sadržajem barskog odsjeka Državnog arhiva Crne Gore, kao i sa uslovima pod kojima se u njemu čuva 730 dužnih metara arhivske građe.

- Đakonović je predstavio ovogodišnje aktivnosti povodom održavanja "Neđelje arhiva" i istakao da je Arhivski odsjek Bar, pored planiranih posjeta, upriličio još jednu, devetu po redu, internet izožbu pod nazivom "Niža realna gimnazija i Viša realna gimnazija u Baru 1920 - 1956" (izlozba2024.blogspot.com). 

- Zahvaljujući ovoj stručnoj posjeti, učenicima koji u okviru nastavnog procesa izučavaju modul Administrativno poslovanje, omogućeno je da unaprijede svoja teorijska znanja u vezi postupka odabira, smještaja i čuvanja arhivske građe u skladu sa odgovarajućim propisima. JU SEUŠ Bar ostvaruje kontinuiranu saradnju sa Arhivskim odsjekom Bar i zato ne čudi okolnost da već nekoliko godina Državni arhiv Crne Gore posjetu njenih učenika najavljuje kao segment ove višednevne manifestacije - kazao je organizator posjete, profesor Neđeljko Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 10:23