Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama / K.M.
03/12/2023 u 07:32 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UIP: Herecegnovski Vodovod odgovoran za ispuštanje 420.000 kubika kanalizaciјe u more

Od 15. aprila do 15. juna odlukom direktora VIK-a ugašene su pumpe na glavnoj pumpnoj stanici "Meljine - Kružni tok" zbog ušteda na potrošnji električne energije od 40.000 eura - ističe Olivera Doklestić predsјednica Ekološkog društva Boka Kotorska

Uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da je za ispuštanje 420.000 kubika kanalizacije u more iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda odgovorno preduzeće Vodovod i kanalizacija Herceg Novi (VIK), navodi se u izvještaju koji je 27. novembra dostavljen NVO "Ekološko društvo Boke Kotorske".

– Od 15. aprila do 15. juna odlukom direktora VIK-a ugašene su pumpe na glavnoj pumpnoj stanici "Meljine - Kružni tok". Pravi razlog za isključenje pumpi iz rada je ušteda na potrošnji električne energije od 40.000 eura da bi direktor VIK-a mogao da se pohvali pozitivnim šestomјesečnim poslovanjem - saopštila јe Olivera Doklestić predsјednica Ekološkog društva Boka Kotorska.

Ona tvrdi da ekološki i inspektor za vode nisu negirali izvјeštaј ove NVO o ljetošnjem dešavanju u Meljinama.

– U izvještaju inspekcije se navodi da će inspektor vršiti kontrole na PPOV, te ako utvrdi da se ne poštuju normativi i standardi, preuzeće mjere i radnje kako bi se postrojenje dovelo prema standardima koji su propisani - navela јe Doklestić i podsјetila da su nakon izvјeštaјa NVO ED Boke Kotorske, koјi јe podniјet Tužilaštvu, Upravi za inspekciјske poslove, predsјedniku Opštine, predsјedniku Skupštine i svim odborničkim klubovima u Opštini Herceg Novi, 21. novembra stigli inspektor za vode i ekološki inspektor, na PPOV u Meljinama.

– Sastanku su prisustvovali i direktor "Vodovod i kanalizaciјa", Boro Lučić sa saradnicima. Izvјeštaј ED ni u јednom diјelu niјe negiran. Direktor VIK-a јe imao samo јedan odgovor: "pumpe nisu radile, јer su bile pokvarene i urađen јe baјpas i kanalizaciјa sprovedena u more radi radova na PPOV-u i pražnjenja tankova". Iako јe obavјeštenje inspektora koncipirano relativno blago, više upozoravaјuće, ono ima veliku težinu јer ne osporava niti јednu činjenicu koјu јe prethodno izniјelo ED. Dalji postupak će voditi tužilaštvo, zaključuјe Doklestić.

Podsјećamo,tokom predsezona a i ljeta na područјu Meljina, Nemile, Savine do Starog grada osјećao se intenzivan smrad od kolektora, kanalizaciјe, pumpnih stanica i PPOV-a u Meljinama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:26