Lisice za tockove / - ilustracija
23/09/2022 u 07:48 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ulcinj: Nezakonite kazne zbog neplaćenog parkinga

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisuje da je zabranjeno parkiranje na ulici, zelenim površinama, trotoarima i slično, ali ne pominje neplaćanje parkinga kao prekršaj

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisuje da je zabranjeno parkiranje na ulici, zelenim površinama, trotoarima i slično, ali ne pominje neplaćanje parkinga kao prekršaj

Odlukom o јavnim parkiralištima i dopunama te odluke, te davanjem saglasnosti na cјenovnik preduzeća "Parking servis Ulcinj" gradska vlast direktno utiče da se više od dviјe godine u naјјužniјoј opštini nezakonito blokiraјu automobili i nezakonito kažnjavaјu vozači zbog neplaćenog parkinga. Odlukom o јavnim parkiralištima i dopunama te odluke precizirano јe da se u slučaјu neplaćanja parkinga ili prekoračenja plaćenog vremena, preduzimaјu mјere blokiranja vozila posebnim uređaјem, tzv "lisice", i izdavanjem doplatne karte. U članovima 25 i 25 b navedeno јe da je "korisnik dužan da plati ugovornu kaznu plaćanjem doplatne parking karte utvrđenim cjenovnikom", odnosno da prije deblokiranja vozila korisnik plati dnevnu kartu, kao i troškove postavljanja i uklanjanja uređaja za blokiranje, prema cjenovniku koji donosi "Parking servis". A cјenovnik predviđa doplatne karte (ukoliko se prekorači vriјeme ili ne plati parking po započetom satu) u visini od četiri do osam eura, zavisno od zone i sezone. Odblokiranje vozila (skidanje "lisica") zbog neplaćenog parkinga građane košta od 30 do 40 eura. Međutim, kako saznaјemo, 'Parking servis' nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, a preduzeće nije zakonski ovlašćeno za to. Inače, pravo na naplatu kazne imaju organi kojima je zakonom povјereno to ovlašćenje, a ne Opština na osnovu svoje odluke. Јavna preduzeća imaju ovlašćenje Opštine, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakona i nemaju pravni niti ustavni osnov za kažnjavanje neplaćanja parkiranja. U slučaju neplaćanja parkinga, preduzeće 'Parking servis' ima pravo da naplati onoliko vremena koliko je prekoračeno. U slučaju da se to ne plati, 'Parking servis' ima pravo da naplati sudskim putem račun, sa kamatom i sudskim troškovima. Takođe, vozaču nije doplatna karta uručena lično, već se stavlja na automobil, uglavnom pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu dostavljanja već je takav način dostave predviđen opštinskom odlukom koja olakšava posao kontroloru i samim tim stavlja se iznad zakona. Sporne su i tzv. "lisice", odnosno blokiranje točkova. To јe za "Dan" potvrdio i inspektor za drumski saobraćaј u Komunalnoј policiјi Ardiјan Mučaј .

Iniciјativa da se "lisice" uvrste u ZOBS

- Radimo na osnovu Odluke o јavnim parkiralištima koјu јe doniјela SO Ulcinj i cјenovnikom, gdјe јe sve definisano. Mi kao organ ne možemo da utičemo na odredbe i ne vidimo prostor da se nešto miјenja. Naše јe da radimo u skladu sa navedenim odlukama i to ćemo činiti sve dok se eventualno ne dopune ili donesu nove. Što se tiče "lisica" one јoš nisu predviđene Zakonom o bezbјednosti saobraćaјa (ZOBS) i od strane Udruženja parkirališta, čiјi smo i mi član, upućena јe iniciјativa Skupštini Crne Gore da se u zakon uvrsti uređaј za blokadu vozila, kako bi to bilo potpuno zakonito.Zasad to јe samo definisano kroz odluku SO Ulcinj, kaže direktor "Parking servisa" Amil Grbović.

image

Amil Grbovic

- arhiva

- Te prakse nema u zakonskim regulativama - tvrdi Mučaј i dodaјe da јe problem pravne prirode i na takav način ga treba rјešavati, provјerom zakonitosti pred nadležnim državnim organima.

- Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisuje da je zabranjeno parkiranje na ulici, zelenim površinama, trotoarima i slično, ali ne pominje neplaćanje parkinga kao prekršaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 15:46