Филијала Управе прихода у Пљевљима / -Б.Је.
05/07/2021 u 07:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа прихода повлачи блокаду рачуна пљеваљским предузећима, слиједи исплата зарада

Споразумом са Управе прихода, управе локалних предузећа имају обавезу да до 15. августа доставе план реорганизације и да затраже плаћање обавеза у ратама

Након двадесетодневне блокаде рачуна пљеваљских локалних предузећа, услед неплаћених пореза и доприноса, Управа прихода Црне Горе повући ће данас блокаду, чиме ће се у појединим предузећима стећи услови да запослени у наредним данима приме плате. Локалним предузећима "Чистоћа", Радио –телевизији Пљевља и "Локалним путевима" рачуни су до краја прошле недјеље били блокирани. Након разговора са начелником Управе прихода и царина – Подручне јединице Пљевља Елдином Катаном дошло је до споразума по коме ће већ данас блокаде бити повучене.

-Упућен је захтјев за деблокаду рачуна у петак и вјерујем да ће рачун током понедјељка бити деблокиран - изјавио је за "Дан" извршни директор предузећа "Локални путеви", Драган Јововић уз појашњење да је постигнут договор са Управом прихода да се до 15. августа достави план рационализације трошкова, као и да се дуг по основу пореза и доприноса више неће увећавати. Јововић нам је казао да су се у овом предузећу трудили да се дуг по основу пореза и доприноса смањује и да је исти био приликом његовог доласка на мјесто директора преко милион еура, а да је сада око 800 хиљада еура.

-Надам се да ћемо након деблокаде рачуна успјети да радницима исплатимо мајску плату и да измиримо и друге обавезе - наглашава Јововић уз појашњење да ће бити испоштоване и све друге обавезе из споразума са представницима Управе прихода.

Када је у питању споразум Управе прихода и локалних предузећа, предвиђено је да када се сачини санациони план предузећа, неопходно је исти доставити Министарству финансија и социјалног старања. Притом је неопходно од министарства затражити отплату пореског дуга на рате. Одговор министарства зависиће од квалитета урађеног санационог плана.

Мјесечно на плаћање камате ишло до 10.000 еура

Из пљеваљске филијале Управе прихода појашњавају да се на пореска дуговања обрачунава дневна камата у износу од 0,03 одсто. Тако је Општини Пљевља, која је у мају дуговала 1,15 милиона еура, наплаћена камата у износу од 10. 350 еура. У Управи прихода поздрављају потез локалне управе да након принудно наплаћених 330 хиљада еура у јуну, плати и преостали дуг од 800 хиљада еура и да избјегне даље плаћање камата. Занимљиво је да предсједник Општине Игор Голубовић на конференцији за новинаре није помињао плаћање камата, већ је тврдио да сталне принудне наплате ремете уредно планирање активности локалне управе. Добро би било и да неко израчуна колико је Општина платила на име камата на дугове за порезе и доприносе од 2009. године од када је тадашње ДПС руководство одлучило да не уз нето зараде не плаћа порезе и доприносе.

Подсјећамо, Управа прихода је у јуну блокирала рачуне Општине Пљевља и предузећа којима је она оснивач. Са рачуна локалне управе извршена је наплата 330 хиљада еура дуга по основу пореза и доприноса. Потом је предсједник Општине Игор Голубовић одржао конференцију за новинаре и јавно саопштио да локална управа неће вршити никакве исплате док не исплати цјелокупне приспјеле обавезе по основу пореза и доприноса. Голубовић је том приликом оптужио Управу прихода да блокира рачуне локалне управе и њених предузећа, а да се тако не понаша у случају других локалних управа у Црној Гори. Он је посебно био љут што је Управа прихода од почетка године у три наврата принудним путем од Општине Пљевља наплатила по 300 хиљада еура за порезе и доприносе.

Занимљиво је да су исти услови локалним предузећима дати од стране Управе прихода и у марту, као и да је Министарство финасија тада само прихватило план реорганизације локалног предузећа "Водовод" чији рачун у јуну није био блокиран.

Управе прихода је предузеће "Чистоћа" блокирала на износ од 170 хиљада еура, а Радио –телевизију Пљевља и предузеће "Локални путеви" на износ од по 45 хиљада еура, "Гријање" на износ од 15 хиљада, док је "Комуналним услугама" наплаћено око 5.000 еура.

Када се прича о дуговима локалних предузећа и пљеваљске Општине по основу пореза и доприноса они су вишемилионски, али је већи дио овог дуга обухваћен репрограмом који је раније потписан са Управом прихода. Ова потраживања се не рачунају у приспјеле обавезе већ се плаћају у договореним мјесечним ратама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 13:34