/ фото: Општина Котор
30/06/2021 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Утврђено постојање око 1.200 објеката који нису били уписани у катастар

Општина Котор први пут употријебила вјештачку интелигенцију

У првој половини текуће године Општина Котор је завршила значајан пројекат о упоређивању важећих катастарских података о изграђеном фонду са најновијим сателитским снимцима, са циљем утврђивања разлика. 

Како је саопштено из кабинета предсједника Општине Котор Владимира Јокића, већ годинама су у јавности присутне информације о постојању објеката који нису уписани у катастар непокретности, или су уписани у значајно мањем обиму од стварног стања.

- Будући да се порез на непокретности обрачунава на основу званичних катастарских података, Општини Котор је било у интересу да утврди стварно стање изграђеног фонда у циљу повећања локалних јавних прихода.  Утврђено је постојање око 1.200 објеката који до сада нису били уписани у катастар и преко 200 објеката који значајно одступају од уписаних вриједности. Њихова укупна површина процијењена је на близу пола милиона квадратних метара, првенствено стамбеног и пословног простора. Прибављени су и подаци о власницима објеката и формиран јединствен просторни информациони систем који ће Општина Котор користити током даљег поступка- наводе у саопштењу.

Ово је први пројекат у Црној Гори у коме је коришћена вјештачка интелигенција (АИ) за ефикасније рјешавање практичних комуналних проблема који би иначе изискивали значајно вријеме, средства и ангажовање великог броја људи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:23