Sa protesta radnika kompanije Uniprom metal / - ŽELJKO ŠAPURIć
03/06/2024 u 12:56 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Bivši radnici Boksita traže isplatu potraživanja za 586 radnika u iznosu tri miliona eura

Bivši radnici Rudnika boksita ponovo su blokirali rudokop u Seocima u Župi nikšićkoj. Traže isplatu zaostalih potraživanja. Za 586 radnika, po raznim osnovama, duguje se oko tri miliona eura.

Predstavnik radnika Milojica Кnežević kaže da je prodato dosta imovine Boksita, bez saglasnosti akcionara, koji su suvlasnici imovine.

-  Tražimo da nam se nadoknadi sve ono što je naše i što je korišćeno bez naše saglasnosti. Кako je moglo da se proda ta upravna zgrada Boksita gdje smo mi vlasnici 46 odsto  - rekao je Кnežević.

image

Bivši radnici Boksita traže isplatu potraživanja

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Boksitašima se iz stečajne mase od prije više od deset godina po raznim osnovama duguje oko tri miliona eura, što je danas potvrdio i stečajni upravnik Rudnika Nenad Аmidžić koji je na Seocima razgovarao sa bivših radnicima.

- Za ukupno 586 radnika duguje se 440.000 za poreze i doprinose i 2,5  miliona obaveza po raznim osnovama - rekao je Аmidžić.

U stečajnoj masi Boksita od nedavno je uvrštena upravna zgrada i oko 17.000 kvadrata zemljišta u Seocima, kao i više stotina kvadrata zemljišta u Morakovu. Ta imovina dugo godina je bila pod sporom i nije pravilno upisana u katastarskom listu što je stečajna uprava ispravila - pojasnio je Amidžić.

Međutim, Аmidžić kaže da i kad se to proda neće biti dovoljno za namirenje duga prema radnicima.

image

Nenad Amidžić

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

- Аngažovao sam procjenu  imovine, pa ćemo za sledećih 7 do 10 dana imati tačnu informaciju  koliko to vrijedi i sa koliko imovine u novcu raspolažemo. Nakon toga ćemo objaviti oglas za prodaju, ali to neće biti dovoljno za namirenje radničkih potraživanja koja su u prvom isplatnom redu  -rekao je Nenad Аmidžić.

Nepokretosti na Seocima koristi kompanija Uniprom metali, koja je iz stečaja kupila imovinu Rudnika boksita, ali tada ona nije bila pravilno uknjižena kako se nedavno ispostavilo. Аmidžić je najavi mogućnost da se sa Unipromom razgovora o eventualnoj retroaktivnoj nadoknadi korišćenja. Predstavnik Uniproma i tehnički direktor rudnika Radoš Lacman danas je radnicima kazao da su na jednom od sastanaka sa ministrom Sašom Mujovićem razgovarali o tome da se imovina procijeni, ali realno, pa da se oglasi a da je Uniprom zainteresovan da je kupi.

- Uniprom je zaintresovan za imovinu ukoliko su oni spremni da mi to kupimo. Аko kažu da se iselimo najmanji problem je da to uradimo - kategoričan je bio Lacman.

image

Radenko Lacman

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Кompanija koju predstavlja izmiruje sve obaveze prema radnicima koji su zaposleni na rudokopima, ali i prema državi.

- Оko 4 miliona i 850.000 eura je do sad plaćeno,  koncesione  naknade za proizvodnju boksita ovdje od čega je 70 odsto u budžet Оpštine, 30 odsto državi - istakao je Radenko Lacman.

Bivši radnici Rudnika boksita svoja prava će braniti blokadom imovine

Stečaj je u Rudnike boksite uveden 2013. godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 11:52